Venezuela uvodi vize SAD-u, brani ulazak Georgeu W. Bushu

Foto: Hina

VENEZUELA je uhitila nekoliko američkih državljana pod optužbom za špijunažu i zabranila ulazak bivšem predsjedniku Georgeu W. Bushu, a oporba je novo pogoršanje odnosa s Washingtonom nazvala dimnom zavjesom kojom vlada žele skrenuti pozornost s katastrofalnog stanja u zemlji, pišu u nedjelju agencije.

U subotu je venezuelski predsjednik Nicolas Maduro optužio Sjedinjene Države za terorizam. "Skupina političkih čelnika Sjedinjenih Država prekršila je ljudska prava bombardirajući" zemlje poput Sirije, Iraka i Afganistana i "neće moći, zato što su teroristi, ući u Venezuelu", rekao je, a prenosi agencija AFP.

U Venezuelu neće moći ući političari kao što su bivši predsjednik George W. Bush, bivši potpredsjednik Dick Cheney te dvojica republikanskih zastupnika u američkom Kongresu Bob Menendez i Marco Rubio, najavio je predsjednik. Rekao je da su vlasti uhitile američkog pilota i još nekoliko Amerikanaca koji su "špijunirali". Zadnjih tjedana Maduro, koji je dugo u lošim odnosima s Washingtonom, optužuje SAD da ga želi svrgnuti, što Washington odbacuje.

"Da bismo zaštitili našu zemlju (...) odlučeno je uspostaviti obvezni vizni režim za sve američke građane koji uđu u Venezuelu", rekao je Maduro i zatražio smanjenje broja zaposlenika američkog veleposlanstva u Caracasu sa 100 na 17. U prosincu je SAD uveo sankcije, napose ograničenje u izdavanju viza i u nekim slučajevima zamrznuo je imovinu venezuelskih čelnika optuženih za kršenje ljudskih prava i korupciju.

Odnosi dviju zemalja napeti su od doba pokojnog socijalističkog lidera Huga Chaveza, koji je nakratko bio svrgnut državnim udarom 2002., što je tadašnja vlada Georgea W. Busha podržala, ali se i povukla kada se Chavez vratio na vlast, piše Reuters.

Madurovi politički protivnici u domovini njegove optužbe na račun SAD-a drže dimnom zavjesom kojom želi skrenuti pozornost javnosti s teške gospodarske krize u toj velikoj izvoznici nafte. Venezuela je teško pogođena padom cijena nafte zadnjih devet mjeseci.a

Pročitajte više