Više od 200 ratnih zločinaca skriva se u Velikoj Britaniji: Ubojice i silovatelje štiti Zakon o ljudskim pravima

STOTINE osumnjičenih ratnih zločinaca svoje su utočište pronašli u Velikoj Britaniji, zemlji u kojoj ih od deportacije ili izručivanja štiti Zakon o ljudskim pravima Europske unije. Tijekom nekoliko desetljeća boravka u Velikoj Britaniji, njih svega 12 je izbačeno iz zemlje, a troje deportirano.

Službena statistika Britanske granične agencije pokazala je kako se u ovom trenutku ulicama Velike Britanije slobodno kreće više od 200 osumnjičenih ratnih zločinaca. Neki od njih optuženi su za monstruozne zločine poput silovanja i masovnih ubojstava, a većina njih dolazi iz Afganistana, Šri Lanke, Iraka, Ruande, Sierra Leonea i Zimbabvea.

U posljednjih 18 mjeseci Granična agencija zatražila je pokretanje postupaka protiv 207 osumnjičenih ratnih zločinaca. U tom razdoblju izdan je zahtjev za deportacijom 12 osoba, od kojih su neke uspjele izboriti azil u toj zemlji.

Nije poznato istražuje li britanska policija slučajeve ratnih zločinaca koji se skrivaju u njihovoj zemlji, ali ova statistika još je jednom dokazala kako Britanija uistinu je "savršeno utočište" za ratne zločince.

Pročitajte više