"Visoki porezi na duhan i cigarete spašavaju živote"

Ilustracija: Shutterstock

SVJETSKA zdravstvena organizacija (WHO) u svom je najnovijem izvješću navela kako su rastuće cijene duhana i duhanskih proizvoda, koje su posljedica rasta poreza na duhan, najefektivnija mjera smanjenja konzumacije duhana i cigareta te kako se time spašavaju ljudski životi.

WHO navodi kako je konzumacija duhana jedan od vodećih uzroka smrtnosti i kako godišnje duhan ubije oko šest milijuna ljudi diljem svijeta, od čega njih 1,6 milijuna u Europi. Također, konzumacija duhana uvelike pridonosi razvoju srčanih bolesti i raka pluća.

"Porezi nikad nisu popularni, ali su u slučaju konzumacije duhana naš najjači saveznik u spašavanju života"

Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije, kad bi sve zemlje povećale porez na cigarete za 50 posto, u svijetu bi bilo oko 50 milijuna pušača manje, a izbjeglo bi se najmanje 11 milijuna smrtnih slučajeva od posljedica pušenja.

Kad bi se cijene podigle za svega 10 posto, u bogatim zemljama bi to, prema procjeni WHO, smanjilo broj pušača za oko četiri posto, dok bi u srednje bogatima i siromašnima ta brojka u prosjeku iznosila oko pet posto manje.

WHO smatra kako bi porez trebao iznositi minimalno 75 posto prodajne cijene cigareta. Oko polovice europskih zemalja doista i ima takve propise.

"Porezi nikad nisu popularni, ali su u slučaju konzumacije duhana naš najjači saveznik u spašavanju života", navode iz WHO te potiču i ostale zemlje da podignu porez uz isticanje još jednog benefita ovog poteza - državni proračuni će se dodatno napuniti.
 

Pročitajte više