Vjetar u leđa Hollandeu: Francuska ljevica osvojila 46 posto glasova

SOCIJALISTIČKA stranka predsjednika Francoisea Hollandea i njezini saveznici osvojili su, prema prvim neslužbenim rezultatima prvog kruga parlamentarnih izbora, 46 posto glasova birača i time ostvarili značajnu prednost nad najvećim rivalom, desnim UMP-om, koji je, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, osvojio 34 posto glasova, javlja BBC.

Rezultati izbora uvelike će odrediti opseg, ali i brzinu provođenja reformi koje je tijekom predsjedničke kampanje obećavao Francois Hollande. Ukoliko osvoji većinu u Parlamentu, a to je sada već vrlo izvjesno, neće imati većih problema u izglasavanju reformi koje je najavio.

Izlaznost na izbore bila je mnogo manja nego što se očekivalo. Više od 46 milijuna Francuza imalo je pravo jučer izaći na izbora, a to je učinilo njih svega 57 posto. Ovako niska izlaznost nije uobičajena na izborima u Francuskoj - prije svega mjesec dana na predsjedničke izbore izašlo je više od 70 posto birača.

Agencije TNS Sofres, Ipsos i OpinionWay slažu se da će Socijalisti i njihovi najveći saveznici, Zelena stranka, osvojiti najmanje 283, a najviše 347 zastupničkih mjesta u parlamentu. Njihovi potencijalni saveznici, Lijeva Fronta, osvojila je između 13 i 20 mjesta, što znači da će Socijalisti, ukoliko udruže snage s krajnjom ljevicom, imati apsolutnu većinu u parlamentu.

Izbori su još jednom pokazali rastuću potporu Marine Le Pen, čija je Nacionalna fronta osvojila gotovo 14 posto glasova. Usporedbe radi, na prošlim su parlamentarnim izborima Le Pen i njezina stranka osvojili svega 4 posto glasova.

Pročitajte više