Vlada Federacije BiH pred raskolom

NAKON burnih događaja u Vladi Federacije BiH nastavljaju se nejasnoće oko ostavke zamjenika premijera i federalnog ministra Desnice Radivojevića.

"Odluka predsjednika Federacije Živka Budimira o smjeni Radivojevića je protuustavna jer on nije podnio ostavku", izjavio je prije današnje sjednice Glavnog odbora SDP-a federalni premijer Nermin Nikšić.

"Čim sam dobio odluku, upoznao sam Vladu da je ona došla i pitao dopremijera je li podnio ostavku. Čovjek se jasno izjasnio da nije podnio ostavku. Pošto je smjena došla na osnovu ostavke koju on nije podnio, to je akt koji je ništavan", izjavio je Nikšić.

Do cijelog je slučaja došlo kada je Radivojević prešao iz SDA u SDP koji je raskinuo koaliciju sa SDA nakon što su članovi te stranke glasovali protiv proračuna državnih institucija BiH za ovu godinu. Radivojević je podržao te odluke i stao uz SDP, a predsjednik Federacije Živko Budimir s mjesta člana Vlade ga je smijenio na temelju pisane ostavke.

"Ostavka kojom je Desnica Radivojević smijenjen sa svih dužnosti u Vladi je zakonita", smatra federalni ministar energije, rudarstva i industrije iz stranke SDA Erdal Trhulj.

"Svi ministri iz reda SDA još ranije smo potpisali svoje ostavke. Ostavka Desnice Radivojevića je proslijeđena od stranke SDA predsjedniku federacije koji je prihvatio tu ostavku i praktično razriješio ministra", obrazložio je Trhulj.

"Umjesto Radivojevića ostavke bi trebalo podnijeti osam ministara iz redova SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak koji su napustili sjednicu Vlade", poručio je predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.

"Očekujem da ovi koji su izašli sami podnesu ostavke, daju mandat premijeru kako bi on mogao u konzultacijama s liderima parlamentarne većine formirati Vladu koja je odraz onoga što je parlamentarna većina. Ono što je najvažnije, Vlada najnormalnije funkcionira i dalje. Devet ministara je vrlo jasno opredijeljeno da nastave reformski smjer", kaže Lagumdžija.

Jedan od ministara koji je napustio sjednicu Vlade je i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović iz Narodne stranke Radom za boljitak koji odgovara kako ne namjerava podnijeti ostavku.

"Ne vidim nikakvog razloga za podnošenje ostavke u Vladi Federacije BiH u ovom trenutku. Smatram da ova Vlada treba raditi u punom kapacitetu. Sada bez jednog dopremijera i ministra Vlada može raditi u punom kapacitetu i mislim da građani ne bi trebali osjećati bilo kakve turbulencije zbog smjene jednog ministra", istaknuo je Ivanković Lijanović.

Komentirajući događanja u federalnoj Vladi analitičar Enver Kazaz istaknuo je da se ovdje radi o nekoj vrsti državnog udara te da se i dalje nastavlja kršenje zakona.

"Sad ruše Zakon o Vladi i donose odluke koje su ne samo protuzakonite nego i karakteristične za mafijačke udruge. Kupite člana suprotne mafije kakav je Desnica Radivojević, a onda ubijedite javnost da je on čestit čovjek i da je u svakoj mafijačkoj organizaciji, pa i u SDP-u on dobro došao", kaže Kazaz.

Rasplet situacije u vezi rekonstrukcije federalne Vlade očekuje se narednih dana, a kako će Vlada funkcionirati u sadašnjim okolnostima bit će poznato na njenoj sljedećoj sjednici koja je zakazana za utorak.

Pročitajte više