Vlada Mire Cerara destabilizirana aferama: Slovenci ipak nisu za nove prijevremene izbore

Foto: Hina

SAMO bi petina Slovenaca poduprla održavanje prijevremenih izbora, unatoč maloj potpori koju uživa sadašnja koalicijska vlada premijera Mire Cerara, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo".

Telefonsko ispitivanje na reprezentativnom uzorku od 400 ispitanika provedeno je prošlog tjedna, kad je zbog skandala smijenjeno dvoje ministara, ministar obrane Janko Veber optužen zbog zloporabe vojne obavještajne službe i ministrica obrazovanja Klavdija Markež, nakon otkrića da je plagirala svoj magistarski rad.

Koalicijska vlada sastavljena od triju stranaka time je destabilizirana, ali je anketa pokazala da bi prijevremene izbore podržalo samo 22 posto ispitanika, dok je protiv toga uvjerljivih 69 posto. Cerarovu vladu podržava samo 22 posto birača, dok je 52 posto ocjenjuje negativno, ali se pokazalo da Slovenci ne žele treće prijevremene izbore u samo četiri godine, u kojima se izmijenilo nekoliko vlada koje nisu do kraja završile svoj mandat.

Iako je prošlog tjedna do zadnjeg trenutka u parlamentu branila "svog" ministra obrane Vebera od Cerarova zahtjeva da bude smijenjen, za ostanak u vladi odlučila se i stranka Socijalnih demokrata (SD. Bivši premijer Janez Janša, koji vodi oporbu, izjavio je u petak da će ove godine ljevica na čelo vlade postaviti novog premijera umjesto Cerara te da bi novi prijevremeni izbori mogli biti održani već sljedeće godine, dvije godine prije roka.

Pročitajte više