Vlada odgodila povećanje trošarina za dva tjedna: Od ponoći benzin skuplji za pet lipa, dizel za dvije lipe jeftiniji

NA DANAS održanoj telefonskoj sjednici Vlada je izmijenila Uredbu o visini trošarine na motorni benzin i plinsko ulje te do povećanja trošarina neće doći sa sutrašnjim danom, 10. srpnja, nego tek za dva tjedna, 24. srpnja. Na ovu odgodu odluke o povećanju trošarina Vlada se odlučila kako od sutra gorivo zbog dizanja trošarina ne bi poskupjelo.
 

"Uvažavajući uočene poremećaje na tržištu naftnih derivata i s time u vezi trend kretanja cijena naftnih derivata, produžuje se rok stupanja na snagu ove Uredbe na dan 24. srpnja 2012. godine", izvijestili su iz Vlade.

"Vlada nema nikakvu formulu, to je besmisleno"

Đuro Popijač, bivši HDZ-ov ministar gospodarstva, smatra da odluka Vlade o povećanju trošarina nije opravdana. Podsjećamo, bivša Vlada je zbog vrtoglavog rasta cijena goriva smanjila trošarine kako bi barem malo rasteretili džepove građana.

"Čim je došlo do blagog smanjenja cijena derivata, odmah su se požurili povećati trošarine. Cilj ove Vlade je očito samo napuniti proračun, a izgleda da to ne ide onako kako su priželjkivali. Zbog toga traže dodatni prostor da uberu koju kunu više", rekao je Popijač novinarima u Saboru.

Nesmotreno je, kaže Popijač, prognozirati da će cijene naftnih derivata nastaviti padati. Podsjećamo, Radimir Čačić je prošlog tjedna izjavio da u Vladi imaju formulu po kojoj znaju da će cijene i dalje padati. "To je besmisleno", kaže Popijač, koji smatra da se radi o "čistom populizmu".

Od ponoći benzin skuplji, dizel jeftiniji za nekoliko lipa po litri

Ministarstvo gospodarstvo objavilo je najviše maloprodajne cijene naftnih derivata za iduća dva tjedna, odnosno za period od 10. do 23. sprnja. Benzini su poskupjeli za pet lipa po litri, a dizelska su goriva za nekoliko lipa jeftinija.


Litra najprodavanijeg Eurosupera 95 od ponoći će koštati 10,08 kuna po litri (do sad 10,03 kune), nova cijena Eurosupera 98 je 10,39 kuna po litri (do sad 10,34 kune), a litra Eurosupera 100 će se od ponoći plaćati 10,60 kuna po litri.

Nova cijena eurodizela je od ponoći 9,39 kuna po litri (do sad 9,41), a plavog dizela 5,75 kuna po litri (do sad 5,83 kune). Od ponoći će cijena plinskog ulja biti 6,55 kuna po litri, a onog s oznakom Euro 6,76 kuna po litri.

U posljednja dva tjedna došlo do blagog rasta cijena nafte na svjetskom tržištu

"Istina je kako je u posljednja dva tjedna došlo do blagog rasta cijena nafte na svjetskom tržištu, ali taj rast cijena nije značajan, pa samim time niti porast cijene goriva u Hrvatskoj ne bi trebao biti značajan", rekao je nakon jučerašnje najave rasta cijena goriva predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern u razgovoru za Index.

"Svaki državni proračun dijelom se financira i od trošarina. Vlada nikada nije postavila točno određenu granicu, odnosno cijenu do koje gorivo mora poskupjeti da bi se smanjila cijena trošarina. No, budući da vrlo vjerojatno neće doći do novog skoka u cijenama nafte na svjetskom tržištu, ovaj rast cijena trebao bi biti privremen", ocijenio je Štern.

Trošarine veće za 15 lipa po litri goriva

Podsjetimo, Vlada je prošlog tjedna Uredbom vratila trošarine na razinu prije rapidnog rasta cijena naftnih derivata, odnosno one će biti veće za 15 lipa.

"Svakih 14 dana imamo smanjenje cijena, to nije jednokratno nego je trend zbog kretanja cijena na tržištu pa je to razlog da predlažemo da se ta primjerena mjera ukine jer je evidentno da će i u narednim tjednima i mjesecima tijekom ljeta doći do spuštanja cijena derivata", objasnio je tu odluku prošlog tjedna ministar financija Slavko Linić.

Pročitajte više