Vlada odgovara Indexu: Transparentni smo i takvi namjeravamo i ostati



VLADA RH reagirala je na tekst koji je na Indexu objavljen pod naslovom "Ne znamo koga plaćamo: Vlada tvrdi da je tajna tko sve radi za Milanovićev ured!". Demantij Vlade RH objavljujemo u cijelosti:

"Prije svega, izražavamo čuđenje što novinar Ilko Ćimić u tome članku ironizira činjenicu da se Služba za odnose s javnošću Ureda predsjednika Vlade u komuniciranju s javnošću mora držati zakona.

Vlada Republike Hrvatske u svome je radu transparentna i to namjerava i ostati.

Novinar Ćimić dobio je odgovore na sve upite o broju zaposlenih u Odjelu za online komunikaciju i načinu na koji je njihovo zaposlenje regulirano. Gospodinu Ćimiću je dobro poznato i iz našeg prethodnog odgovora, da Ugovori o djelu koje je potpisao Ured predsjednika Vlade sadrže osobne podatke fizičkih osoba što se smatra zbirkom osobnih podataka iz članka 2. točke 3. Zakona o zaštiti osobnih podataka (NN 103/2003, 118/2006. i 41/2008.)  te mu iz toga razloga ne mogu biti dostavljeni kao što je zatražio. Na sigurnost podataka primjenjuju se propisi za zaštitu osobnih podataka građana (članci 6., 7. i 11. Zakona o zaštiti osobnih podataka), pa ponavljamo, smatramo da se, s obzirom da ugovor  o djelu sadrži osobne podatke, nipošto ne može smatrati javnim dokumentom. Dakle, ne radi se ni o kakvom pokušaju zatajivanja podataka, nego o poštivanju zakona.

Nadalje, Ured predsjednika Vlade Republike Hrvatske nema ukupno 49 izvršitelja kako navodi novinar Ćimić, i kako je sistematizirano Uredbom o uredu predsjednika Vlade nego, u ovom trenutku,  u svim službama i odjelima, pa tako i zajedno s Odjelom za online komuniciranje broj zaposlenih ukupno iznosi 27.

Novinar Ćimić navodi da su troškovi Ureda predsjednika Vlade na godišnjoj razini povećani na 4,8 milijuna kuna, dok su 2011. iznosili 2,7 milijuna kuna. Napominjemo da su 2011. postojala dva odvojena Ureda – Ured predsjednice Vlade i Ured za odnose s javnošću, dok je u Vladi premijera Zorana Milanovića Ured za odnose s javnošću ukinut, a zaposlenici su, u okviru Službe za odnose s javnošću, pripojeni Uredu predsjednika Vlade. S obzirom na to, ukupan je trošak Ureda neznatno povećan, a podsjećamo da je u njega uračunata i plaća bivšeg glasnogovornika koji, kao dužnosnik, ostvaruje svoje pravo na šest mjeseci plaće u punom i još šest mjeseci plaće u 50-postotnom iznosu.

Na kraju, novinar, iako navodi odgovor Službe za odnose s javnošću Ureda predsjednika Vlade, u kojem mu je, na njegovo traženje, dostavljen točan broj ljudi zaposlenih u Odjelu za online komuniciranje i način na koji je njihovo zaposlenje regulirano, insinuira da je tajna koliko je takvih osoba zaposleno po 'ostalim uredima Zorana Milanovića'. Na svaki takav konkretan upit naša Služba uredno odgovara, pa će svakome zainteresiranome na isti upit odgovoriti i svaki pojedini ured Vlade Republike Hrvatske ili će to učiniti zaduženi za odnose s javnošću bilo kojeg od njezinih Ministarstava, za koje bude iskazan takav interes.

S poštovanjem,
Služba za odnose s javnošću Vlade RH".

Pročitajte više