Vlada otkrila kompletne rezultate "akcije Oktan"

Foto: Facebook

VLADA RH objavila je na internetu kompletnu tablicu ispitivanja kvalitete goriva. Građanima su odlučili dati uvid u sve pumpe koje su obuhvaćene akcijom, te obrazložiti koje su pumpe i zašto pale na testu.

 

"Nakon što smo proveli uspješnu akciju inspekcijskoga nadzora pod nazivom "Oktan", jučer smo dobili službeno izvješće Zavoda za ispitivanje kvalitete o ispitivanju kvalitete tekućih naftnih goriva. Također, proveli smo zakonski postupak - test razmjernosti javnog interesa te dobili pozitivno mišljenje Ureda državne povjerenice za informiranje, sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama, u kojem je procijenjeno da javni interes u konkretnom slučaju ispitivanja kvalitete tekućih naftnih goriva, zbog zaštite prava potrošača, prevladava u odnosu na potrebu zaštite prava na ograničenje objave traženih podataka", rekao je ministar Ivan Vrdoljak.

Podsjećamo, "akcija Oktan" pokazala je da je čak deset posto goriva na hrvatskim pumpama nekvalitetno. Ministarstvo gospodarstva isprva je odbilo otkriti koje su pumpe prodavale loše gorivo, ali naknadno su ipak popustili. Pokazalo se da od četiri pumpe na kojima je pronađeno loše gorivo, tri pripadaju Croduxu Ivana Čermaka.

Pročitajte više