Vlada potvrdila ugovor o prodaji Brodotrogira

Foto: Davor Pongračić/Cropix

NA SJEDNICI Vlade usvojen je 12. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na tekst Ugovora o prodaji i prijenosu dionica trgovačkog društva Brodotrogir d.d., Trogir, i Sporazuma o osiguranju tražbine zasnivanjem založnog prava na nekretninama kao sredstva osiguranja za ispunjenje ugovornih obveza kupca - tvrtke Kermas energija Danka Končara.

"Predmet ugovora je prodaja društva koje povijesno bilježi visoke gubitke, a kroz ovu privatizaciju i restrukturiranje koje planiramo tražimo šansu za profitabilnost", rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i istaknuo značajne odredbe ugovora. "Uz opis potraživanja nastalih preuzimanjem kredita za koji je izdano državno jamstvo, Vlada dodatno snosi troškove restrukturiranja u iznosu od 380 milijuna", naglasio je Vrdoljak.

Uz tranzicijske troškove država treba isplatiti i troškove za zbrinjavanje viška zaposlenika - radi se o 50 milijuna kuna. Kupac donosi vlastiti doprinos u restrukturiranju i bit će realiziran u iznosu od 2,4 milijarde kuna, rekao je Vrdoljak. Kao sredstvo osiguranja kupac je pristao staviti pod hipoteku zemljište u Istri, a ostatak pokriva korporativno jamstvo društva Kermas. Kad je riječ o raspolaganju dionicama, Kermas se također obvezao da do 1. srpnja 2018. godine neće prodavati ni zalagati 50 posto plus jednu dionicu, niti preostale dionice bez suglasnosti države.

Vrdoljak je istaknuo još jedan dogovor: "Dogovorena je obveza da u slučaju da kupac u roku od 12 mjeseci od dana potpisivanja ugovora sazna da postoje ugovori, ili kako mi to nazivamo `kosturi koji ispadaju iz nekih ormara`, ili bilo kakve druge obaveze, izuzev onih navedenih u popisu, dužan je o tome obavijestiti AUDIO, zajedno s izjavom da ne prihvaća navedene ugovore ili obaveze. Republika Hrvatska će snositi troškove do iznosa stvarno nastale obaveze za društvo u svezi s tim ugovorima, u trenutku njihovog dospijeća, osim ako su te stvari i prava ušla u imovinu društva", kaže Vrdoljak.

Pročitajte više