Vlada prekršila zakon: SMS za provjeru valjanosti računa koštat će vas 85 lipa!

Screenshot i video: YouTube / Vlada RH

"DOSTA vam je varanja?", upitala je Vlada RH na svojim Facebook stranicama, da bi u istom dahu i sama počinila prevaru nad građanima.

Vlada je, naime, krenula u akciju informiranja građana o fiskalizaciji. "Zatražite svoj račun i provjerite ga slanjem JIR koda sms-om na 61547", između ostalog poručuje Vlada.

Na ovaj način Vlada RH prekršila je Zakon o elektroničkim komunikacijama, koji propisuje da je uz oglašavanje SMS usluga, pa tako i koda za provjeru fiskalnog računa, nužno navesti cijenu SMS poruke. Vlada to nije učinila ni na svom Facebooku, ni u video zapisu sastavljenom kako bi se informiralo građane o fiskalizaciji, ali ni na stranicama Ministarstva financija.

 


 

Vlada krši zakon, predviđena kazna do 500 tisuća kuna

Na ovaj propust Vladu je putem Facebooka upozorio Đuro Lubura, sudski vještak za telekomunikacije. "Obveza je propisana Zakonom za sve usluge s posebnom tarifom i za svakoga, pa i za Vladu RH", kaže Lubura.

Moglo bi se pomisliti da se radi o bezazlenom propustu, i da je provjera valjanosti računa putem SMS-a besplatna, što bi bilo prirodno. No, to nije slučaj. Provjera valjanosti JIR koda koštat će vas 85 lipa!


Za kršenje ovog zakona, kako nam kaže Lubura, propisana je novčana kazna u iznosu od 50 do 500 tisuća kuna. Jasno je to navedeno u članku 120. Zakona o elektroničkim komunikacijama. U članku 49. istog zakona, pak, stoji da je Vlada bila obvezna jasno naznačiti cijenu SMS poruke za provjeru valjanosti računa. 

Posao dobila privatna firma iz Zagreba

No, kaznu ne bi morala platiti Vlada, već operater usluga, a to je privatna firma Fun-Agent d.o.o. iz Zagreba. Uvidom u registar Trgovačkog suda, doznali smo da se radi o firmi s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna koju je osnovao Kapsch CarrierCom d.o.o. Direktorica firme Fun - Agent je Vesna Cervatini.



Napominjemo, cijena od 85 lipa najmanje je dvostruko viša od cijene "normalnog" SMS-a. Pitanje je kome ide taj novac, Vladi ili privatnoj firmi koja za njih obavlja ove usluge. To je samo jedno od pitanja koje smo postavili Ministarstvu financija, a od kojeg smo zatražili i da nam objasni zašto cijena poruke nigdje nije jasno navedena, već smo za nju morali saznati na stranicama firme Fun - Agent.

Porezna uprava: Spot je upućen na doradu

Nakon objave ovog teksta, glasnogovornica Ministarstva financija Sanja Bach poslala nam je odgovor Porezne uprave na naš upit, koji prenosimo u cijelosti:


"Zahvaljujemo Vam na upozorenju. Već prije Vašeg upita pristupili smo nadopuni informativnog spota, u koju će biti uključena i cijena slanja SMS poruke.
 
Cijena SMS poruke za provjeru fiskalnog računa je 0,85 kn (PDV uključen u cijenu).
 
Operator usluge s dodanom vrijednosti je tvrtka Fun Agent d.o.o., OIB 1606903397, Radnička cesta 39, Zagreb. Ista tvrtka ima ugovor s tvrtkom APIS, a APIS s Poreznom upravom, pa Vas molim da sve upite vezane za odabir tvrtke Fun Agent d.o.o. za pružanje SMS usluge za provjeru računa, kontaktirate APIS.
 
Cijena usluge za krajnjeg korisnika iznosi 0,68kn (bez PDV-a). Od toga većinu primaju mobilni operateri T Mobile, Vip i Tele 2, dok manji dio pripada APIS-u. Za razliku u cijeni molimo Vas da se obratite tvrtki APIS na broj telefona 01/ 3885 777 ili adresu elektroničke pošte apis-it@apis-it.hr .
 
Informacija o navedenom objavljena je i na web stranici Ministarstva financija".

Pročitajte više