Vlahušić, Vićan i Milanović slave: U Dubrovniku se kriminal isplati

Foto: dubrovnik.hr

"ANDRO VLAHUŠIĆ i Pero Vićan izigrali su povjerenje birača", stoji u obrazloženju presude Vrhovnog suda koji je početkom ove godine proglasio Vlahušića i Vićana krivima u slučaju Šipan. No, čini se da 10 tisuća Dubrovčana nije čulo, a kamoli čitalo presudu ili, što je vjerojatnije, smatraju kako je primjereno da kriminalci vode njihov grad.

Od hrvatske Atene do hrvatskog Palerma

Naime, svega mjesec dana nakon što je presuda postala dostupna javnosti te nakon što je USKOK protiv Vlahušića otvorio još jednu istragu i to za aferu Revelin, više od deset tisuća Dubrovčana koji su izašli na izvanredne izbore u Dubrovniku dalo je potvrdu kako se kriminal u njihovom gradu i više nego isplati.

Vlahušić je osvojio 7.354 glasova te će se u drugom krugu izbora boriti protiv kandidata HDZ-a Mate Frankovića koji je imao gotovo dvije tisuće glasova manje. Vićan je kao gradonačelnički kandidat imao 2.708 glasova što je treći rezultat od pet kandidata. No razlog za Vićanovo veselje krije se u činjenici da je njegova lista DDS osvojila četiri mandata pa bez nje nije moguće uspostaviti vlast u Dubrovniku. 

Radosni Pusić i Milanović


Da se kriminal isplati potvrdili su i sam premijer Zoran Milanović i njegovi ministri u Vladi. Naime, oni su dali potporu osuđeniku za kazneno djelo protiv službene dužnosti. Vlahušić zbog presude ne može biti kandidatom za Sabor i ne može biti zaposlen u državnoj službi, no za SDP i HNS savršen je kandidat za vođenje grada koji ima proračun od gotovo pola milijardi kuna.

Štoviše, Kukuriku koalicija radeći novi Zakon o izborima suzila ga je samo na Sabor, ali ne i na lokalne izbore. Naime, nedavnim izmjenama Zakona uvedeno je pravilo prema kojem osuđenici za koruptivne i kriminalne radnje u Saboru mogu tek nakon isteka rehabilitacijskog perioda.

No, ta odredba ne odnosi se na lokalne dužnosnike, a upravo je taj namjerni previd Vlahušiću i Vićanu omogućio kandidaturu za izbore u Dubrovniku.

"Svi znaju da ja nemam krivice", rekao je Vlahušić nakon izborne pobjede. Tko su to "svi" postalo je jasno sinoć. Dubrovački birači Kukuriku koalicije, premijer i ministri.

Oni koji misle da ipak ima krivice su Općinski, Županijski, Vrhovni sud, Državno odvjetništvo, USKOK te birači koji su glasali protiv kriminala.

Štoviše Milanović je izrazio zadovoljstvo rezultatima izbora kao i Vesna Pusić, sve manje potpredsjednica Vlade, a sve više pretendent za fotelju u Ujedinjenim narodima.

SDP-u bitno pobijediti HDZ

Da bi apsurd dubrovačkih izbora bio i veći valja naglasiti da je  upravo dubrovački SDP počeo rušenje Vlahušića izašavši iz koalicije Dubrovački dogovor.

Naime, u Dubrovniku sredinom srpnja 2013. godine nakon lokalnih izbora postignut je tzv. "Dubrovački dogovor" između HDZ-a, HNS-a, SDP-a i partnera, uz podršku Vićanovog DDS-a te se tako formirala vlast za drugi Vlahušićev mandat.

Dogovorom su tada raspodijeljene i fotelje u gradskim tvrtkama, a ta neprirodna koalicija lijevih i desnih stranaka u Dubrovniku brojala je 16 vijećnika. Prije godinu dana iz koalicije je prvi izašao SDP, a pola godine kasnije to je učinio i HDZ.

Razlaz je doveo do toga da Grad Dubrovnik nije mogao donijeti proračun, pa su odlukom Vlade raspisani prijevremeni izbori.

SDP je tvrdio da s Vlahušićem ide jer je bitno "pobijediti HDZ".

Pročitajte više