Vraća se optimizam potrošača: Maloprodaja raste deveti mjesec zaredom

Foto: Shutterstock

TRGOVINA na malo je i u travnju nastavila s pozitivnim stopama realnog rasta, već deveti mjesec zaredom, pokazuju prvi rezultati Državnog zavoda za statistiku.

Prema kalendarski prilagođenim indeksima, realan godišnji rast trgovine na malo ubrzao s 1,1% koliko je iznosio u ožujku na 2,5% godišnje u travnju. U istom promatranom mjesecu, izostanak inflatornih pritisaka u većini kategorija potrošnje odrazio se na nešto nižu stopu rasta trgovine na malo iskazano u nominalnim iznosima (+1,8% godišnje). Promatrano u odnosu na prethodni mjesec (prema desezoniranim podacima) promet u trgovini na malo u travnju se realno povećao za 0,7% dok je u nominalnim iznosima zabilježen rast od 0,5%, navodi se u analizi RBA.

Promatrano prema izvornim, neprilagođenim indeksima, promet u trgovini na malo je na godišnjoj razini zabilježio realan godišnji rast od 1,5% (nominalno +0,8%) dok je u odnosu na ožujak također zabilježen realni rast od 6,5% (nominalno +6,7%).

Rast maloprodaje pozitivno će utjecati na BDP

Kako navode analitičari RBA, solidnom ostvarenju u prometu trgovine na malo svakako je pridonijela niska baza, ali i dobri turistički pokazatelji tijekom turističke predsezone. Istovremeno, učinak većeg neto dohotka uslijed novog Zakona o porezu na dohodak koji je na snazi od početka godine, pozitivno je utjecao na kretanje godišnjih stopa rasta u trgovini na malo. Osim toga, u travnju je zabilježeno poboljšanje indeksa iz Ankete pouzdanja potrošača na godišnjoj razini (što upućuju na blagi oporavak optimizma potrošača).

S druge strane, i dalje prisutni nepovoljni uvjeti na tržištu rada ograničavat će snažniju potrošnju potrošača.

"Na razini godine očekujemo pozitivnu stopu godišnjeg rasta u trgovini na malo koja će se pozitivno odraziti i na ostvarenje BDP-a u 2015. godini", prognoziraju analitičari RBA.

Pročitajte više