Vrdoljak: Hrvatska može postati energetski lider u regiji

Ilustracija: South-stream.info

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak jučer je sudjelovao na okruglom stolu u organizaciji magazina Banka na temu  "Budućnost energetskog tržišta Hrvatske i Europske unije“ na kojem je istaknuto kako Hrvatska može postati čvorište i energetski lider u regiji iskoristi li svoje mogućnosti.

"Iako je po ukupnoj potrošnji energije Hrvatska malena u usporedbi s većim zemljama, njezin zemljopisni položaj i energetska politika mogu i hoće joj osigurati ulogu energetskog čvorišta u regiji", rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.
 
"Tome bi trebala pridonijeti realizacija projekata kao što su gradnja Jadransko-jonskog plinovoda, LNG terminala, ali i bolja iskorištenost hrvatske energetske infrastrukture - plinovoda, naftovoda i rafinerija - koja se trenutno ne eksploatira u razmjerima koje omogućuju njeni kapaciteti, kao i istraživanja nalazišta u hrvatskom dijelu Jadrana", dodao je ministar Vrdoljak.
 
Natječaj za koncesije za istraživanje Jadrana trebao bi biti raspisan u prvoj polovici 2014. godine, a u drugoj bi se mogao očekivati natječaj i za koncesije za kontinentalni dio Hrvatske.
 
"To bi moglo dovesti do bitnog povećanja količine plina na hrvatskom teritoriju, znatno većim od njezinih potreba. Posljedica toga trebala bi biti pad cijena plina što će koristiti građanima, a osobito industriji jer je cijena energenata presudan čimbenik njezine konkurentnosti", zaključio je ministar Vrdoljak.
 
 

Pročitajte više