Vrdoljak: Najveći problem u Slavoniji su poljoprivredni objekti

U OSIJEKU je održana prva javna rasprava na temu legalizacije bespravno sagrađenih objekata u organizaciji Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Najveći problem slavonske bespravne gradnje su poljoprivredni objekti, kojih ima oko 25 tisuća nelegalno sagrađenih. Ministar Ivan Vrdoljak planira u tri koraka razriješiti graditeljski čvor u Hrvatskoj.

"Prvo kategorizacija, to je ključna stvar. Poljoprivredni objekti se ne mogu mjeriti s kućom u centru Zagreba ili s apartmanom 30 metara od mora. Drugo, jednostavnost. Znači, sve jednostavne objekte će se legalizirati s dva papira. I treće, za sam postupak legalizacije danas nije potrebno imati sredstva. Mi idemo s prijedlogom da se vodni i komunalni doprinosi obračunavaju kasnije, a da za male komunalne objekte u poljoprivredi uopće nema obračuna komunalnog i vodnog doprinosa. Samo naknade", rekao je ministar Vrdoljak.

Naknade će se plaćati u razdoblju od pet godina. Na tipično slavonskom primjeru ministar je objasnio što točno u financijskom smislu znači legalizacija poljoprivrednih objekata.

"Ako imamo legalnu kuću i iza toga svinjac, kokošinjaca ili bilo koja 3-4 pomoćna objekta od 40-50 kvadrata, za svaki objekt će se platiti po tisuću kuna i ništa više", pojasnio je Vrdoljak.

Ukupno će se diljem Hrvatske održati 11 javnih rasprava, a izmjene Zakona u Sabor će do ljeta.

Pročitajte više