Vrijeme je priprema za Božić: Ušli smo u razdoblje došašća ili adventa

Foto: Tea Cimas/Cropix

UŠLI smo u razdoblje došašća ili adventa, vrijeme pripreme za Božić. Ovom nedjeljom Katolička crkva započinje novu liturgijsku godinu.

Četiri nedjelje došašća simbol su četiri tisućljeća koliko je, po Bibliji, prošlo od stvaranja svijeta do Kristova dolaska. Slavljenje došašća počelo je u 5. stoljeću kao razdoblje radosti i priprema za Božić. Danas je to vrijeme kada se vjernici pripremaju za osobni susret s Kristom kroz liturgijska slavlja, molitvu, pokoru i odricanja. Jedan od najprepoznatljivijih simbola došašća je adventski vijenac od zimzelenih grančica s četiri voštane svijeće, koje se pale kroz četiri nedjelje. Taj običaj seže još iz sredine 19. stoljeća. Kako se advent tada slavio, kako su izgledali ukrasi, božićna drvca, dječje igračke i nakit, može se vidjeti u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu koji po prvi put predstavlja takvu izložbu.

Advent nije samo u muzejima i domovima, i gradovi su od sinoć zasjali u svom punom sjaju. Ulice i trgovi puni su lampica, kuglica, adventskih vijenaca i ukrašenih borova, čija su svjetla uključena od sinoć pa sve do Sveta tri kralja.

Pročitajte više