Vrkić ostao bez neupitne potpore osječkog HDZ-a, tvrdi da vlast nije ugrožena

Foto: Hina

PREDSJEDNIK osječkog HDZ-a Damir Kramarić izjavio je u utorak kako je njegova stranka odlučila napraviti odmak od dosadašnje neupitne podrške gradonačelniku Ivanu Vrkiću, koji će i dalje imati podršku za svaki kvalitetan projekt na dobrobit građana, ali će stavovi HDZ-a u Gradskom vijeću ovisiti od projekta do projekta.

Kramarić je na izvanrednoj konferenciji za novinare najavio kako će direktori gradskih poduzeća i ustanova te članovi Nadzornih odbora iz redova HDZ-a podnijeti ostavke na svoje dužnosti, ali i napomenuo da HDZ ne želi inicirati nove izbore u Osijeku.

"Nije nam želja, niti ćemo isprovocirati izbore. Podržavat ćemo svaki projekt gradonačelnika Vrkića koji je u cilju razvoja grada i boljeg života građana. Zbog mentalne higijene radimo odmak od SDP-a i HNS-a, jer ne možemo prihvatiti nekorektno ponašanje Vlade prema predsjednici Republike i hrvatskim braniteljima", istaknuo je. Dodao je kako će se HDZ vrlo jasno i kritički odnositi prema stvarima za koje smatraju da ne funkcioniraju u Gradskom vijeću, te da će tu "biti žestoka oporba".

"Katastrofalan odnos Vlade prema Osijeku"

Kramarić je kazao je kako su razlozi odmaka, uz ostalo, neispunjeni projekti koje je HDZ zagovarao u predizbornoj kampanji, reforma gradske uprave i spajanja pojedinih trgovačkih društava radi ušteda, te korištenje gradske uprave za jačanje infrastrukture stranaka ljevice.

Kao neke od razloga naveo je i "katastrofalan odnos Vlade prema Osijeku", posebice u trenutku donošenja porezne reforme, te izostanak kompenzacijskih mjera. HDZ ovim potezom, istaknuo je Kramarić, žele isprovocirati Gradsku upravu i pročelnike da "napokon počnu biti servis građanima, a ne svrha sami sebi".


Kao ključni trenutak za odmak od Vrkića naveo je "spoznaju da u gradskoj upravi nije bilo želje za pomakom i reformama, ni potpore za HDZ-ove projekte", zbog čega je došao trenutak da se HDZ povuče. "Svaki kvalitetan projekt u Gradskom vijeću imat će našu potporu, a za ono što ne budemo podupirali tražit ćemo korekcije", poručio je Kramarić.

Koalicija HDZ-HSP Ante Starčević-Stranka umirovljenika (SU) u Gradskom vijeću ima šest vijećnika.

Vrkić: Vlast u Osijeku nije ugrožena

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić izjavio je u utorak da unatoč odluci osječkog HDZ-a gradska vlast, barem u ovome trenutku, nije ugrožena te procjenjuje kako nema razloga da se u Osijeku ide na nove izbore, već da treba odraditi postojeći mandat.

Osječki HDZ danas je izvijestio kako su odlučio napraviti odmak od dosadašnje neupitne potpore gradonačelniku Vrkiću, da će i dalje podupirati njegove projekte koji budu bili na dobrobit građana, ali da će HDZ-ovo stajalište u Gradskom vijeću ovisiti od projekta do projekta.

Nakon sastanka s ministrom zaštite okoliša i prirode Mihaelom Zmajlovićem gradonačelnik Vrkić je, na upit novinara da komentira raspad vladajuće gradske koalicije nakon odluke HDZ-a, kazao kako se ne može raspadati nešto što možda nije ni postojalo, jer se različito tumači jesu li u pitanju bile koalicije ili programski savezi.


Ocijenio je kako je današnji događaj "unutarnja stvar HDZ-a" te da stranke u nekim situacijama, pogotovo ako su izazvane skorim parlamentarnim izborima, mogu odrediti svoju poziciju, svoj interes i definirati svoju budućnost.

Vrkić smatra da su nakon odluke HDZ-a možda ugroženi odnosi u osječkom Gradskom vijeću, ali, kaže, neće provoditi politiku koja "vodi računa o dignutim rukama", jer je dobio mandat rješavati probleme građana, a ne da ih multiplicira, kroz različite političke prijepore.

Ističe da među većinom u Gradskom vijeću ima prijepora, razgovora, razumijevanja i nerazumijevanja, ali da "ništa nije izvan normale" te da je koncentriran na projekte, koje treba odraditi ove godine, na korist građana.

Ne zanimaju me nikakvi izbori. Ako netko misli da to treba, taj to mora javno reći, i odgovarati za to što se onda bavimo nekim drugim pitanjima, poručio je osječki gradonačelnik Vrkić.

Na novinarski upit hoće li prihvatiti ostavke direktora gradskih poduzeća i članova Upravnih vijeća i Nadzornih odbora iz redova HDZ-a, Vrkić je kazao kako će se o tome očitovati nakon što ih zaprimi u pismenom obliku.

Kaže kako je HDZ sudjelovao i utjecao na definiranje cjelokupne gradske vlasti, da imaju pravo misliti drugačije, ali i da, skupa s njim, snose odgovornost za ono što je dosad učinjeno.

Pročitajte više