Vučić: Volim Republiku Srpsku, no podupiremo cjelovitost BiH

Foto: Hina

PREDSJEDNIK srbijanske vlade Aleksandar Vučić izjavio je uoči sutrašnjeg posjeta Sarajevu da u Srbiji nema mržnje prema susjedima i naglasio da Srbija podržava cjelovitost Bosne i Hercegovine, te najavio da će domaćinima u BiH ponuditi konkretnu suradnju.

U nekoliko izvadaka iz intervjua koje je Al Jazeera Balkans objavila na svojoj internetskoj stranici Vučić je prepričao i svoj razgovor s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

"Mi poštujemo Daytonski sporazum i to ne poštujemo kao mrtvo slovo na papiru, već ga poštujemo stvarno i u biti. I kao što nitko ne može uništiti Republiku Srpsku, nitko ne može uništiti ni Bosnu i Hercegovinu. To je politika Srbije", prepričao je Vučić razgovor s Dodikom.

Vučić je istaknuo da kao Srbin voli Republiku Srpsku, ocijenivši kako misli da je to "pošten odnos".

"Ja sam Srbin, ja volim Republiku Srpsku, ali ja poštujem, cijenim i želim veliki uspjeh BiH i želim da BiH bude prijatelj Srbije i želim da to osjeća svaki Bošnjak, svaki Hrvat, kao što želim da svaki Srbin iz Srbije ima takvu vrstu emocija prema BiH", rekao je Vučić u intervju za Al Jazeeru.

Bosna i Hercegovina je prva zemlja koju Vučić posjećuje otkad je 27. travnja došao na čelo srbijanske vlade, a kako navodi Al Jazeera, poglavito je istaknuo velike mogućnosti za gospodarsku suradnju dviju zemalja.

"Idem kao prijatelj, a ako netko to ne želi, nemam nikakav problem s time, neću nikoga moliti za prijateljstvo i za pristojne odnose. Ovdje nitko ne vodi nikakvu kampanju ni protiv Sarajeva, ni protiv Zagreba, mi imamo pametnijega posla", rekao je Vučić uoči puta u Sarajevo.

On je odbacio tvrdnje pojedinih sarajevskih medija da se u programu Srpske napredne stranke (SNS), čiji je predsjednik, kao cilj navodi stvaranje jedinstvene države na teritoriju Srbije i Republike Srpske, istaknuvši kako SNS ima program tzv. Bijelu knjigu, te da u njoj to ne postoji i nikad nije pisalo.

Ocijenio je i da u budućnosti sukobi nisu mogući, istaknuvši da u Srbiji "više nema mržnje prema susjedima", te da "stalno okretanje u prošlost svima može donijeti samo štetu".

Vučić se, dan prije odlaska u BiH, u ponedjeljak u Beogradu sastao s bankarima, predstavnicima inozemnih i vodećih srbijanskih tvrtki, tražeći od njih prijedloge za set zakona i mjera koje bi trebale biti pokretač reformi srpskog gospodarstva.

Pročitajte više