Vukovar - obilježavanje 22. godišnjice stradanja bit će od 14. do 23. studenoga

Screenshot: YouTube

KOMEMORACIJAMA i drugim događajima od 14. do 23. studenoga pod geslom "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta" obilježit će se 22. godišnjica stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

Program počinje 14. studenoga predstavljanjem zbornika radova s prošlogodišnjega Znanstveno-stručnog skupa "Vukovar 91. – dvadeset i jedna godina poslije", održanog u organizaciji Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" – Područnog centra Vukovar, a nastavlja se sutradan okruglim stolom s temom "Vukovar 91. - genocid i memoricidna baština Europske unije".

Izložba fotografija vukovarskog stradalnika Zdravka Komšića te Festival domoljubne poezije "Pjesmom protiv zaborava" održat će se 16. studenoga, a 17. studenoga na grobovima hrvatskih branitelja pokopanima na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata položit će se ruže i zapaliti svijeće. Svijeće će biti zapaljene i kod zavjetne kapelice uz gradsku obilaznicu te u krugu vukovarske Opće bolnice uz molitvu koju će predvoditi mladi Vukovara.

Središnji događaji bit će 18. studenoga, na dan kad je 1991. godine slomljena obrana grada. Nakon prigodnog programa u krugu vukovarske bolnice, kolona sjećanja uputit će se od bolnice do Memorijalnoga groblja žrtava Domovinskog rata na kojemu će vijence položiti i svijeće zapaliti državna i druga izaslanstava. Molitvu te misu zadušnicu za žrtve Domovinskog rata na groblju će predvoditi nadbiskup đakovački i osječki mons. Đuro Hranić.

Počast žrtvama pobijenima u negdašnjoj zgradi Borovo Commerca, u kojoj je bio odjel vukovarske ratne bolnice, odat će se 19. studenoga programom "Žrtva Borovo naselja za Domovinu", polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred ostataka Borovo Commerca te kolonom sjećanja do župne crkve Gospe Fatimske u kojoj će svetu misu služiti biskup sisački mons. Vlado Košić.

Bacanjem vijenca u Dunav odat će se i počast braniteljima i civilima ubijenima u obližnjemu Borovu, a vijenci će biti položeni i svijeće zapaljene i na mjestu negdašnje masovne grobnice kod farme Lovasa između Borova i Dalja.

Počast braniteljima i civilima pobijenima u logoru u dvorištu Veleprometa u Vukovaru i na Ovčari odat će se 20. studenoga. Misu zadušnicu za žrtve iz Veleprometa u dvorištu te tvrtke služit će župnik Lovasa, velečasni Željko Grigić, a za žrtve ubijene na Ovčari u župnoj crkvi Kraljice mučenika župnik te župe, velečasni Mato Martinković. Istog dana održat će se i tradicionalni novinarsko-književnički susret "Grad - to ste vi" u spomen na novinara, književnika i ratnog izvjestitelja Hrvatskoga radio Vukovara Sinišu Glavaševića, ubijenog na Ovčari 20. studenoga 1991.

Obilježavanja 22. godišnjice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine završit će Memorijalnim međunarodnim taekwondo turnirom "2. Vukovar Open 2013." 23. studenoga.

Pročitajte više