WHO: 35 novih slučajeva ebole u Gvineji i Sijera Leoneu

Foto: FAH

GVINEJA i Sijera Leone prošli su tjedan prijavili 35 novih slučajeva ebole, što je četiri puta više nego tjedan dana ranije, a istodobno je podsjetnik da virus neće tako jednostavno nestati, izvijestila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

"Morat ćemo uložiti izniman napor da bismo dovršili ovaj posao", kazao je posebni predstavnik WHO-a za ebolu Bruce Aylward na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali ministri zdravstva dviju zemalja.

"S današnjim početkom kišnoga razdoblja, bit će potrebno udvostručiti napore, a to će biti vrlo teško, ali i iznimno važno", kazao je, misleći pritom na povećane logističke izazove koji se postavljaju pred zdravstveno osoblje.

Osnovan krizni fond

35 novih slučajeva bolesti u tjednu do 17. svibnja zabilježeno je u šest regija Gvineje i Sijera Leonea, a najviše ih je u Gvineji, kazao je Aylward. Prethodni je tjedan potvrđeno ukupno devet slučajeva


U Liberiji, drugoj najteže pogođenoj zemlji po broju zaraženih, ovaj tjedan nije evidentiran nijedan novi slučaj.

WHO je u ponedjeljak izvijestio o osnivanju kriznoga fonda u iznosu od 100 milijuna američkih dolara koji će zajamčiti da se ne ponovi kriza kakvu je prouzročilo širenje virusa ebole, od čijih je posljedica od prosinca 2013. smrtno stradalo više od 11.000 ljudi.

"Virus, u ovome slučaju ebola, pokazao je kako se samo prijelazom jedne zaražene osobe iz jedne zemlje u drugu ili nesigurnim pokopom epidemija može ponovno razbuktati", rekla je na brifingu direktorica WHO-a Margaret Chan. "Imamo preveliko iskustvo da bismo dopustili da stvari izmaknu kontroli."

Pročitajte više