WHO: Misterioznu bolest u Nigeriji koja je usmrtila 18 ljudi, a ubija u 24 sata uzrokuju herbicidi

Foto: FAH (Ilustracija)

MISTERIOZNA bolest u zadnjih je nekoliko dana u Nigeriji usmrtila 18 osoba, javlja BBC pozivajući se na lokalne dužnosnike.

Epidemija je započela u gradu Ode-Irele i širi se vrlo brzo. Simptomi bolesti su zamagljen vid, glavobolja i gubitak svijesti, a pacijenti umiru već 24 sata nakon što iskuse prve simptome.

Na mjestu događaja su liječnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koji pokušavaju utvrditi o čemu se radi.

WHO: Krivnja je na herbicidima

Herbicidi su po stručnjacima najvjerojatniji uzrok tajanstvene bolesti koja je iznenadno usmrtila 18 osoba na jugozapadu Nigerije, objavila je u nedjelju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

"Trenutna hipoteza je da su uzrok bolesti herbicidi", objasnio je glasnogovornik WHO-a Gregory Hartl. Nije naveo kako su ti herbicidi zatrovali bolesnike.

Dosad provedena ispitivanja nisu otkrila trag bakterijske ili virusne infekcije, poput virusa ebole i žute groznice, dodao je on.

"Vrlo dobri laboratoriji"

Testiranje je proveo laboratorij u Nigeriji, istaknuo je Hartl ističući da ta zemlja raspolaže "vrlo dobrim laboratorijima".

Od bolesti koja se pojavila početkom tjedna smrtno je stradalo 18 osoba u gradu Ode-Irele, u državi Ondo, na jugozapadu Nigerije, po nigerijskim vlastima.

Glasnogovornik države Kayode Akinmade, nazvao ju je u subotu "tajanstvenom". Simptomi su glavobolja, gubitak svijesti, gubitak na težini, smetnje s vidom, iza kojih slijedi smrt u roku 24 sata.

 
 
 

Pročitajte više