WHO: Stanje je gore nego što mislimo, broj mrtvih i zaraženih od ebole uvelike potcijenjen

Foto: Hina

OSOBLJE Svjetske zdravstvene organizacije koje se bori protiv epidemije ebole u zapadnoj Africi vidi dokaze da izvješća o broju slučajeva zaraze i umrlih uvelike potcjenjuju razmjere epidemije, objavila je u četvrtak UN-ova zdravstvena agencija na svojoj internetskoj stranici.

Broj umrlih u najgoroj svjetskoj epidemiji ebole u srijedu je bio 1069 od 1975 potvrđenih, vjerojatnih i sumnjivih slučajeva, rekao je WHO. Većina njih je u Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji, dok je četvero ljudi umrlo u Nigeriji.

Agencijino priznanje da je stanje gore nego što se mislilo moglo bi potaknuti vlade i humanitarne organizacije da poduzmu snažnije mjere protiv virusa.

"Osoblje na mjestima epidemije vidi dokaze da brojke izvješćenih slučajeva i umrlih veoma potcjenjuju veličinu epidemije", rekla je organizacija na svojoj internetskoj stranici.

Ebola je jedna od najsmrtonosnijih bolesti i ubija većinu zaraženih.

"WHO koordinira snažno jačanje međunarodne reakcije raspoređujući potporu pojedinih zemalja, agencija za kontrolu bolesti, agencija u okviru sustava Ujedinjenih naroda i drugih".

Zdravstveni stručnjaci kažu da vladine reakcije na bolest trebaju biti podešene tako da spriječe širenje bolesti pri tomu izbjegavajući mjere koje mogu potaknuti paniku ili nepotrebno štetiti gospodarstvu.

Pročitajte više