ZAMP odgovorio Anonymousima: Nastavit ćemo borbu za prava autora

HDS ZAMP je u svojoj reakciji na rušenje njihovih te internetskih stranica predsjednika Ive Josipovića i Instituta hrvatske glazbe poručio haktivističkoj grupi Anonymous da "borba za slobodu govora podrazumijeva da i oni koji drugačije misle imaju slobodu izgovoriti svoj stav.

"Službene web stranice službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja, Instituta hrvatske glazbe pa i predsjednika Josipovića danas su ponovo bile bezrazložnom metom napada skupine Anonymus", pišu u priopćenju iz HDS ZAMP-a te dodaju kako unatoč takvim napadima, "koji za cilj imaju gušenje našeg glasa i našeg prava na glas", će nastaviti sa svojom borbom za prava autora, "a posebno njihovih prava na internetu.

"Kreativci, umjetnici i stvaratelji ništa ne dobiju"

"Danas na internetu građani uživaju u djelima kreativaca, pružatelji internet pristupa odlično zarađuju na prometu tih djela, velike korporacije (Youtube, Google i sl.) odlično zarađuju na inovativnoj distribuciji i dijeljenju tih djela, a jedini koji u tom lancu zadovoljstva ništa ne dobiju su kreativci, umjetnici, stvaratelji. Je li to pravedno? Je li to internet kakav želimo", pitaju iz HDS ZAMP-a te dodaju kako se protive kršenju tuđih prava, ukidanju privatnosti i ukidanju slobode govora i izražavanja "i upravo zato se borimo za prava autora".

"Iako je internetsko tržište danas uređeno na isključivu štetu autora, glazbenika, glazbene ali i drugih kreativnih industrija, hvala onima koji i danas na internetu prepoznaju da je autorsko djelo nečije vlasništvo i koji autorsko pravo poštuju", pišu iz HDZ ZAMP-a i dodaju kako u ACTA-i ne vide ništa suprotno onome što već postoji u Hrvatskoj ili EU i ne vide niti jednu odredbu koja bi narušavala slobodu govora ili izražavanja.

"Protivimo se ukidanju građanskih sloboda"


"Želimo jasno i nedvojbeno svima poručiti da se protivimo ukidanju građanskih sloboda i da je naš stav: apsolutno smo za slobodu mišljenja, izražavanja i privatnosti, ali uvijek i za poštivanje prava intelektualnog vlasništva", pišu iz HDS ZAMP-a.

Pozivaju sve da se uključe u javnu raspravu o ovoj temi. "Tema zaštite intelektualnog vlasništva na internetu premalo je u hrvatskoj javnosti razmatrana, a argumentirana javna rasprava u koju se svi trebaju uključiti i dati svoj doprinos, zasigurno će dovesti do pravednog rješenja. To rješenje jednako će njegovati prava i slobode svih – a to onda svakako uključuje i slobodu i prava autora", pišu iz HDS ZAMP-a te posebno pozivaju hrvatske medije da se uključe u ovu raspravu i to način da istražuju što zaista ACTA donosi.

"Mediji imaju ključnu ulogu i zadaća im treba biti pružanje javnosti ispravnog uvida u stanje stvari bez poticanja neargumentirane buke koja nikome ne donosi korist, a posebno ne pridonosi rješenju problema. Anonymouse pozivamo da se bore za slobodu i prava svakog građanina i da dozvole i drugima i različitima da slobodno iskažu svoje mišljenje i da se bore za svoja prava", zaključuju iz HDS ZAMP-a.

Pročitajte više