Za borbu protiv korupcije: Peru prodaje zlato i dragulje bivšeg šefa obavještajne službe

Foto: Guliver Image/Getty Images

PERU će zaplijenjene zlatne satove i ostali nakit i dragocjenosti bivšeg šefa obavještajne službe Vladimira Montesinosa prodati na dražbi, javlja u subotu iz Lime BBC.

Montesinos služi dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog korupcije i kršenja ljudskih prava. Vlasti očekuju da će od prodaje 152 komada luksuzne robe dobiti najmanje 760.000 eura koje će upotrijebiti za borbu protiv organiziranog kriminala. Aukcija će se održati 18. i 19. kolovoza u zgradi ministarstva pravde i ljudskih prava.

"Tom aukcijom ćemo moći zatvoriti jedno poglavlje u našoj borbi protiv korupcije i, što je najvažnije, iskoristiti ta sredstva u interesu države", kazala je voditeljica vladinog povjerenstva za konfisciranu imovinu Maria del Pilar Sosa San Miguel.

Montesinos, (69), pobjegao je iz Perua 2000. godine nakon korupcijskog skandala koji je urodio padom predsjednika Alberta Fujimore, ali je uhvaćen godinu dana nakon bijega.

Peru je od 1980. do 2000. bio pogođen brutalnim unutarnjim sukobom. U borbi protiv ljevičarskog pokreta Svijetla staza tisuće ljudi su okrutno ubijene i mučene.

Pročitajte više