Za izbore u BiH prijavilo se 69 stranaka

Foto: Hina

ZA SUDJELOVANJE na općim izborima u Bosni i Hercegovini predviđenim za listopad ove godine prijavilo se 69 političkih stranaka te 23 neovisna kandidata među kojima je i nekoliko zvučnih imena za člana Predsjedništva te zemlje, izvijestili su u subotu mediji u BiH.

Pozivajući se na podatke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH u utrku za tri člana BiH Predsjedništva po jednoga iz reda hrvatskog, srpskog i bošnjačkog naroda prijave je podnijelo 19 stranaka te četiri neovisna kandidata. Među neovisnim kandidatima su bivši poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić, aktualni bošnjački potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo te manje poznati kandidati Halil Tuzlić i Adil Žigić.

Sve najveće stranke prijavile su sudjelovanje na izborima na svim razinama uključujući člana Predsjedništva, državni i entitetske parlamente te deset županijskih skupština u Federaciji BiH.

Za stranke koje su dostavile potreban broj potpisa birača te potvrde o uplaćenim sredstvima za sudjelovanje na izborima, SIP će do 14. lipnja završiti ovjeru čime će steći uvjet za sudjelovanje na izborima. U međuvremenu počinje prijava stranačkih koalicija, dok će sve stranke i neovisni kandidati trebati do 14. srpnja prijaviti kandidacijske liste za izbore.

Središnji popis birača bit će zaključen 28. kolovoza, a trenutačno su na popisu imena 3 milijuna i 231 tisuća potencijalnih glasača. Građani BiH koji žive u inozemstvu moći će glasovati i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u 24 države svijeta uključujući Hrvatsku. Provedba izbora trebala bi stajati oko 4,5 milijuna eura.

Pročitajte više