Bošnjaci i Hrvati zajedno protiv Milorada Dodika

Foto: poskok.info

DEVET političkih stranaka koje okupljaju pretežito bošnjačko odnosno hrvatsko biračko tijelo nastupit će zajedno na listopadskim izborima u Bosni i Hercegovini s listama kandidata za tijela vlasti koja se biraju na temelju glasova iz Republike Srpske.

Sporazum o koalicijskom nastupu okupio je Demokratsku frontu (DF) Željka Komšića, Hrvatsku stranku prava (HSP), Posavsku stranku (PS), Savez za bolju budućnost (SBB) BiH, Stranku za BiH, Stranku demokratske akcije (SDA), Stranku dijaspore (SD) BiH, Socijaldemokratsku uniju (SDU) i Stranku pravde i povjerenja (SPP) na čijem je čelu Živko Budimir, stoji u priopćenju koje je medijima dostavila koalicija nevladinih udruga pod nazivom "Prvi ožujka".

Predstavnici stranaka sporazum su potpisali na sastanku u Potočarima kod Srebrenice, a upadljivo je kako među njima nema Socijaldemokratske partije BiH (SDP) iako je ona ranije podupirala najave o zajedničkom izbornom nastupu.

Koalicija "Prvi ožujka" za poboljšanje položaja građana nesrpske nacionalnosti u RS

Devet bi stranaka trebale istaknuti zajedničku listu kandidata prije svega za Narodnu skupštinu Republike Srpske te za zastupnike u parlamentu BiH koji se biraju s teritorija tog entiteta.

"Potpisivanjem ovog povijesnog dokumenta konačno je stvoren osnovni preduvjet za poboljšanje položaja građana i građanki nesrpske nacionalnosti u ovom entitetu i mogućnost da glasovanjem na demokratski i zakonit način skinu omču s vrata našoj zemlji i nepovratno je pokrenu na putu ka članstvu u NATO savezu i europskim integracijama u idućem mandatu", stoji se u priopćenju.

Dodaje se kako su se "probosanske stranke" ujedno obvezale zajedničkim izbornim nastupom poduprijeti sve povratnike i izbjeglice iz RS.

Iz koalicije "Prvi ožujka" također ističu kako je to nastavak borbe koju su započeli 2012. godine kada su započeli kampanju pojačane registracije prognanih i izbjeglih s teritorija RS za glasovanje na području tog entiteta.

Konačni cilj kampanje započete prije dvije godine bio je osigurati dovoljan broj bošnjačkih i hrvatskih glasova kako bi se osiguralo da u Zastupnički dom parlamenta BiH iz RS uđu i zastupnici nesrpske nacionalnosti, čime bi se utjecalo i na način donošenja odluka na državnoj razini odnosno sprječavanje zloporabe instituta entitetske većine pri izglasavanju zakona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara