Za neočišćeni snijeg i do devet tisuća kuna kazne: Građanima globa, a što sa Zimskom službom koja je zakazala?

Foto: Dorja M.

IAKO već dva dana nije pala ni jedna pahulja, građani Grada Zagreba i dalje imaju velikih problema sa snijegom. Hasan Đombić, šef zagrebačke zimske službe, još jučer je ustvrdio kako je "sve počišćeno" i "problema nema". "Kako je kaos kad je sve počišćeno? Ljudi se boje voziti. Ceste su posipane. Ja sam se isto vozio po gradu i sve štima. Malo je usporeno, ali se vozi normalno", rekao je jučer Đombić, a građani su nam i danas slali fotografije snijegom zatrpanih i danima neočišćenih gradskih ulica. Đombić je danas i sam priznao kako je čišćenje i dalje u tijeku.

Građane koji nisu počistili snijeg ispred svojih ulaza čekaju kazne, a tko će platiti za od subote neočišćene gradske ulice i činjenicu da ni ovog puta Zimska služba nije bila dorasla zadatku?

"Veliki zalogaj" kojeg nisu uspjeli progutati

"Snijeg treba pojesti do ujutro. Pojest ga jednostavno", rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u nedjelju. No, snijeg nije pojeden ni do utorka poslijepodne.

Zimske službe ne uzimaju velike zalogaje, već redom čiste po prioritetima, kaže Hasan Đombić iz Zimske službe. "Bavimo se s drugim prioritetom. Radili smo sa 10 specijalnih strojeva, probijali nanose, trgali led i mislim da je to sad sve skupa pri kraju", rekao je Đombić.

Još danas i sutra počistit će i desetak križanja po gradu. A snijeg čisti i oko 2,5 tisuće radnika Zagrebačkog holdinga. "U našu nadležnost spada čišćenje pješačkih zona, posipanje javnih stuba, čišćenje pješačkih kolnika, invalidskih prilaza te dosta soli za potrebe gradskih kvartova", pojasnio je Vinko Vučić, iz Čistoće.

Kazne do devet tisuća kuna

Snježni nanosi su i uz rubove cesta i prilaze što utječe na prohodnost prometa, upozoravaju građani. "Činimo sve što možemo", rekao je Dušan Viro iz Zagrebačkog holdinga.

Iz Holdinga su pozvali građane da počiste snijeg ispred svojih ulaznih vrata. Tko ne počisti - slijedi novčana kazna. "Za sad su građani tek upozoreni", kaže Mate Kraljević iz Zagrebačkih cesta. "Mi smo krenuli s kontrolom, ali prvo dajemo obavijest upozorenja, a onda ćemo tek vidjeti hoćemo li ili nećemo kažnjavati. Lani je bilo 728 obavijesti i upozorenja, a na kraju smo napisali 51 prekršaj", ističe Kraljević.

Kazne će se kretati od četiri do devet tisuća tisuća kuna za pravne osobe, obrtnike bi mogli globiti iznosom od dvije do četiri tisuće, a fizičke osobe od 700 do 1.000 kuna.

Pročitajte više