Za obnovu Arene u Puli 70 milijuna kuna

Foto: Shutterstock

MINISTRICA kulture Andrea Zlatar Violić rekla je u petak u Puli da je za obnovu Arene u sklopu projekta Kulturing odnosno obnavljanja baštine predviđeno 70 milijuna kuna ili oko 10 milijuna eura dok je Hrvatska putem Fonda solidarnosti osigurala potrebnih 15 posto sredstava.

"Arena po sadržaju i funkcionalnosti može dati više od tri ljetna mjeseca, a po tipu sadržaja i uz ulaganja u minimalnu prateću infrastrukturu moguće je dobiti i pet, šest mjeseci priredbi od čijih će se prihoda dalje razvijati infrastruktura", istaknula je ministrica Zlatar Violić dodavši kako je Arena "jedan od dva prepoznatljiva znaka Hrvatske u svijetu i svaka turistička razglednica počinje s njom".

Po njezinim riječima u 2015. godini, koja je u Europi naznačena kao godina u kojoj je kultura pokretač razvoja i održivosti, vrijeme je da Hrvatska dokaže kako je sposobna ne samo koristiti naslijeđene spomenike kulture, već od njih stvoriti potencijal razvoja.

"Sada kada su proračuni napravljeni, ostaju nam EU fondovi kroz operativne programe iz područja konkurentnosti i kohezije do 2020. godine u kojima je Ministarstvo rezerviralo više od milijardu kuna, odnosno 130 milijuna eura, za obnovu kulturne baštine, a koji bi se dijelom usmjerili i na revitalizaciju pulske Arene", kazala je ministrica kulture dodavši kako cjelogodišnja sredstva kojima ministarstvo raspolaže za baštinu iznosi 60 milijuna kuna i to je, kako je rekla "daleko od potrebnih iznosa za ovakve projekte".

Govoreći o konkretnim radovima, napomenula je da oni ne bi ni u jednom trenutku utjecali na to da se Arena zatvori za posjetitelje ali bi se njima, kako je rekla "podigla razina tehničke opremljenosti". Ona je najavila mogućnost da radovi počnu već tijekom 2015. godine podsjetivši kako su dosad takvi radovi trajali i do deset godina, uglavnom zbog nedostatka novca.

Prema riječima ministrice kulture, ponovno je pokrenuto i pitanje kandidiranja Arene za UNESCO-vu listu premda se "interes za zaštitom se promijenio zbog globalizacije i drugačijih vidova baštine".

Pročitajte više