Za predsjednika baranjskog HSS-a izabran Petar Pranjić

Ilustracija:

PETAR PRANJIĆ na današnjoj je izbornoj skupštini jednoglasno izabran za predsjednika Podžupanijskog odbora HSS-a za Baranju te poručio kako je došlo vrijeme da se sve udruge koje se bave poljoprivredom stave pod "kapu" HSS-a i zajedno krenu u borbu za opstanak poljoprivrede i stočarstva.

Pranjić je istaknuo kako je cilj HSS-a udruživanje oko 400 udruga koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a čiji članovi, upozorio je, jedva životare od rezultata svoga teškog rada, te zajedno krenu u rješavanje svojih nagomilanih problema.

"Želimo vratiti sjaj i prepoznatljivost HSS-a te da umjesto jednog saborskog zastupnika koliko sada imamo taj broj znatno povećamo. Nekada je HSS imao i 16 i 17 zastupnika, a to znači da ujedinjeni pod HSS-ovu krovnu organizaciju možemo i moramo čuda napraviti i nikome ne dozvoliti da do kraja razori naša sela i poljoprivrednu proizvodnju od koje mogu živjeti brojna mala, srednja ili velika obiteljska gospodarstva", naglasio je.

Pranjić je rekao i kako treba reći "dosta uvozu nekvalitetne, opasne, neukusne hrane", te da je došlo vrijeme da se cijeni proizvodnja zdrave hrane koju su spremni i sposobni proizvesti naši poljoprivrednici i stočari.

Kao poseban problem označio je nemogućnost privlačenja sredstava iz EU fondova, jer poljoprivrednici, osim što nisu osposobljeni za izradu teških projektnih zadataka prilikom apliciranja za EU fondove, nisu ni u prilici uključiti se u europsku utakmicu za financijskim sredstvima, s obzirom na to da im je postupak legalizacije "dodatna omča oko vrata".

Od lokalnih i državnih vlasti zatražio je da ubrzaju taj postupak te prioritetno rješavaju poljoprivrednike koji, primjerice, moraju legalizirati "12 kokošinjaca".

Predsjednik HSS-a Osječko-baranjske županije Zvonko Pongrec istaknuo je kako je krajnje vrijeme da svi shvate koliko je poljoprivreda važna za Hrvatsku. "Nije nama kriva EU niti bilo tko drugi, već mi sami, prije svega oni koji odlučuju o sudbini hrvatskog sela i hrvatske poljoprivredne proizvodnje, što smo pali na tako niske grane", poručio je.

Nedopustivo je, dodao je, da u nekada bogatoj Baranji danas žive siromašni ljudi, naglasivši da će stoga HSS apelirati na sve udruge da se udruže i zajedno traže svoja prava te se tako bore za budućnost Hrvatske "u kojoj proizvodnja hrane te razvitak sela i obiteljskih gospodarstava imaju veliku ulogu".

Pročitajte više