"Zaboravljivi" Vitković: Nepogrešivo citira sadržaje iz novina, ali ne pamti detalje sa sjednica Uprave Podravke

MIROSLAV VITKOVIĆ, predstavljen kao krunski svjedok Uskoka u aferi "Spice", u kojoj se sudi bivšem potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu i ostalim čelnicima Podravke zbog malverzacija, svojim je svjedočenjem pomalo zatekao obranu. Osim što je, kao predsjednik Uprave Podravke, važne dokumente zbog nepoznavanja engleskog jezika prepoznavao "po grafikonima", čini se da ni njegovo pamćenje nije baš najbolje.

Važne dokumente prepoznavao "po sličicama i grafikonima"

Budući da je kao predsjednik Uprave Podravke sudjelovao u pregovorima sa stranim bankama, obranu je zanimalo kako je, budući da od stranih jezika govori isključivo njemački i češki, prilikom ispitivanja u USKOK-u, zaključio da nikada nije vidio jedan od dokumenata koji je napisan na engleskom jeziku.

"Tu englesku dokumentaciju nisam vidio, ali sam po grafikonu i po naslovima zaključio da mi dokument nije poznat". Taj materijal bih zapamtio i ako bih ga imao prilike vidjeti zasigurno bih ga dao prevesti", odgovara Vitković.

"Više je čitao, nego radio"

Obrana se osvrnula na tvrdnje Vitkovića kako se ne sjeća niti jedne institucionalne okolnosti, niti jedne sjednice Uprave niti Nadzornog odbora Podravke na kojima je sudjelovao, bez obzira na to što su mu se tijekom suđenja predočili kako zapisnici, tako i tonski zapisi s jedne od sjednica Uprave. Vitković i dalje negira da se o pojedinim temama na tim sjednicama raspravljalo, iako snimke pokazuju drugačije.

S druge strane, nepogrešivo citira sve informacije koje su se objavljivale u tiskovinama, tko je što kome rekao u rujnu 2009. godine, zbog čega ga je obrana upitala je li moguće da je "više čitao, nego radio".

Prilikom ispitivanja u Uskoku Vitković se vrlo detaljno i podrobno prisjećao detalja koji datiraju i do 63 mjeseca, a razgovore održane prije 34 mjeseca podrobno je citirao. Ipak, za vrijeme ispitivanja obrane odjednom je zaboravio sve što je izjavio pred Uskokom pa se tako nije uspio prisjetiti niti sadržaja formalnih sjednica niti tema o kojima se raspravljalo, a kamoli tko je zastupao kakav stav.

Pročitajte više