Zadarski nadbiskup: "Gospu su oko vrata nosili i naši branitelji, zašto ne bi bila u školi?"

Foto: Zadarska nadbiskupija

ŽELIMIR PULJIĆ, nadbiskup zadarski, s kipom Gospe postavljenim u hodniku Osnovne škole "Šime Budinić" u Zadru, naravno, nema problem. Nakaradni Gospin kip u zadarskoj školi Puljić je usporedio s križevima koje mnogi katolici, posebno u Dalmaciji, nose oko vrata.

> Ravnatelj u školi podigao kip Gospe; Mornar za Index: Nigdje ne piše da se to ne smije

"Sama riječ ‘vjersko obilježje’ govori kako se radi o nečem što je javno, a ne tajno. I nije samo za ‘privatnu upotrebu’. Ljudi nose prstenje, lance, križeve i broševe po kojima nešto komuniciraju ljudima oko sebe. I nikomu ne pada na pamet pitati ili problematizirati zašto to nose", poručio je Puljić, koji je odgovore na novinarska pitanja koje mu je postavio Zadarski list objavio na internetskim stranicama nadbiskupije.

"Kipovi se postavljaju po raskrižjima pa mogu i u školama"

"Ako se križeve, kipove i kapelice može postavljati po raskrižjima gradova i sela, ne vidim smetnje da se iste kipove i križeve može postaviti i u dvorane tvornica, škola, bolnica i učilišta. Istina, komunističko razdoblje progona vjere i svega što je vjerom mirisalo, ostavilo je dubokog traga u dušama ljudi. Sloboda i demokracija, međutim, pružaju mogućnost javnog iskazivanja vlastitih uvjerenja. Jasno, uvijek s dozom obzirnosti i razvijenim osjećajem za različitost i toleranciju", kaže Puljić.


Ivan Čular, ravnatelj škole koji je postavio kip, pravdao se činjenicom da 97 posto učenika pohađa vjeronauk. A ostalih tri posto se, prema Čularu, nisu bunili protiv Gospe u školskom hodniku. Istu retoriku ima i Puljić.

"Vjeronauk nije ‘nametnut’ u školskom sustavu, nego je izborni predmet. No, kad se vjeronauk izabere, postaje obvezatan i jednakopravan svim drugim školskim predmetima. Biranje vjeronauka ne potiče nikakvu diskriminaciju. Naprotiv, oni koji pohađaju taj predmet bivaju poučavani o potrebi i važnosti snošljivosti i uvažavanju različitosti", tvrdi zadarski nadbiskup.

"Vjera nije privatna nego javna stvar"

Za Puljića se ne radi o nametanju katoličke vjere nevjernicima i osobama drugih vjeroispovijesti jer, prema tumačenju zadarskog nadbiskupa, "vjera nije privatna nego javna stvar".

"Postavljanje Gospinog kipa u prostorijama škole, uz učionicu za vjeronauk, nije nečiji hir, nego javni čin vjerničke hrabrosti, priznanja i zahvalnosti Onoj koju od milja zovemo našom majkom i zagovornicom. Njezinu su krunicu nosili oko vrata naši branitelji u nedavnom Domovinskom ratu i vjerovali u njezin moćni zagovor. I nisu se prevarili, niti razočarali", tvrdi Puljić.

Zadarskog nadbiskupa ne može pokolebati ni činjenica da se radi o jedinstvenom slučaju. Nigdje drugdje u državnim školama se katolička obilježja nisu nametala na ovakav način.

"Komentiram to pozitivno. Nazvao bih to hrabrim činom ravnatelja i njegovih suradnika koji su za to dali suglasnost. Oni su procijenili da to neće škoditi odgoju, nego biti poticaj za veću snošljivost i uvažavanje drugih. Ne bih, međutim, podržao postavljanje kipa ako bi to vrijeđalo učitelje, njihove đake i roditelje koji svoju djecu povjeravaju odgojiteljima i učiteljima", kaže Puljić.

Pročitajte više