Zagađeno preko 90 posto kineskih gradova: Zbog smoga građani ne smiju izlaziti iz kuća

Foto: FAH

VIŠE od 90 posto kineskih gradova koji redovito izvješćuju o kvaliteti zraka prošle je godine premašilo granicu zagađivanja koju je odredila kineska vlada, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u četvrtak.

Prosječna godišnja koncentracija čestica PM2.5 u 190 gradova 2014. je bila 60,8 mikrograma po prostornom metru. Samo 18 gradova uspjelo je ostvariti zadani cilj od 35 mikrograma po prostornom metru, stoji u izvješću koje su izradile organizacija za zaštitu okoliša Greenpeace i organizacija Pokazatelj kvalitete zraka u Kini.

U izvješću, koje se temelji na podacima koje vlada prikuplja svakog sata tijekom cijele godine, ističe se da se sedam od deset gradova s najzagađenijim zrakom nalazi u pokrajini Hebei.

Zbog smoga moraju ostajati u svojim domovima?

Čestice PM2,5 - koje su manje od 2,5 mikrometra - vrlo su opasne po zdravlje jer se mogu utisnuti duboko u pluća.

Vođa odjela za klimu i energiju istočnoazijskog Greenpeacea Li Jan rekao je da lokalna samouprava može poduzeti trenutačne mjere u cilju zaštite stanovništva u danima kad je smog osobito gust, poput ograničenja tvorničke proizvodnje ili korištenja motornih vozila te boljeg sustava upozorenja stanovništvu da ne izlazi iz svojih domova.

"Osnovne škole u mnogim gradovima ne prekidaju aktivnosti na otvorenom čak i pri teškom smogu jer sustav upozorenja ne funkcionira", rekao je Li.

Pročitajte više