Zagreb domaćin Međunarodne konferencije strateških vojnih partnera

VIŠE od 200 sudionika iz 56 zemalja svijeta, članica NATO-a i saveznika okupilo se na Međunarodnoj konferenciji strateških vojnih partera.

Izgradnja svjetskog mira i stabilnosti, partnerstvo i edukacija te zajedničke inicijative u vojnoj obuci- glavne su odrednice Međunarodne konferencije koju će obilježiti i rasprava o zaključcima nedavno održanog NATO summita u Chichagu. Domaćin konferencije, general Pukovnik Drago Lovrić istaknuo je kako će konferencija ne samo omogućiti još bolju suradnju unutar članica NATO-a, već dati ideje za buduće izazove i nekonvencionalne tehnologije rješavanja pojedinih problema.

"Hrvatska je svjesna važnosti izgradnje međusobnog dijaloga, razumijevanja i suradnje. Upravo naša zemlja i naše Oružane snage ulažu značajne napore u operacijama izgradnje mira diljem svijeta. U tom konekstu, vidimo i ovu konferenciju kao važan formu za dijalog", rekao je Lovrić.

"Bit ćemo odgovoran i odan partner i saveznik"

Hrvatska kao članica UN-a, NATO-a, pa uskoro i Europske unije doprinosi stvaranju mira i stabilnosti u cijelom svijetu, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

"Zbog toga je važna zajednička suradnja i usklađivanje u procesu odlučivanja, planiranja i impelementacije sigurnosne i obrambene politike. Mi jesmo i dalje ćemo biti odgovoran i odan parter i saveznik", naglasio je Josipović.

Hrvatska spremno odgovara svim izazovima koje pred nju stavlja Savez, a s ciljem još bržeg i kvalitetnijeg djelovanja prihvatila je koncept 'pametne obrane' predstavljen na NATO summitu u Chichagu, istaknuo je zapovjednik NATO-a, general zbora Stephane Abrial.

"Hrvatskoj pripada mjesto pouzdanog, odgovornog i respektabilnog člana Saveza. Kvaliteta ostvarenog rada oružanih snaga, posebice u misijama KFOR i ISAFU od 2003., zaslužila je sve pohvale. Tijekom godina hrvatske oružane snage bilježe impresivan napredak i spremno odgovaraju nacionalnim zahtjevima ali i obavezama NATO-a", kaže Abrial.

Moramo igraditi pametnu obranu

Prema njegovim će riječima NATO i dalje podupirati sve projekte OSRH, a koji će pomoći unapređenju vojnih snaga te boljoj suradnji sa zemljama u regiji. Pukovnik Lovrić najavio je sedam projekata 'Smart defencea' od kojih se najveći broj odnosi upravo na obuku i edukaciju.

"Kroz različite predmete obuke, mi ćemo razviti naše snage da mogu odgovoriti izazovima. Mi prvenstveno povezujemo regiju u smislu zračnog motrenja i nadzora zračnog prostora, a sljedeće povezujemo regiju po pitanju zaštite na Jadranu, i u tom smislu možemo unaprijediti naše sposobnosti zajedno sa Slovenijom i Crnom Gorom u smislu ekološke katastrofe i tom smislu, izgrađivati jedan vid pametne obrane", rekao je Lovrić.

U sklopu konferencije predstavljaju se i proizvođači vojne opreme te asortimana iz vojne industrije.

Pročitajte više