Zagreb se priprema za nuklearnu katastrofu

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić danas je u Krškom potpisao sporazum o partnerstvu na projektu "priprema za evakuaciju u slučaju nuklearne nesreće".

Sporazum su, uz Zagreb, potpisali i slovenski grad Krško te rumunjski Cernavod kako bi ojačali suradnju u razmjeni informacija i dobrih praksi u sanaciji  te zaštiti građana u slučaju nuklearne katastrofe. Projekt vrijedan 526 tisuća eura financira Europska unija, a Zagrebu će pripasti dio od 143 tisuće eura.

Loše stanje u zagrebačkim atomskim skloništima

Bandić je kazao da ne možemo predvidjeti nesreću, ali da se možemo pripremiti i organizirati da se, u slučaju potrebe, reagira na vrijeme i spase sugrađani. Koordinator projekta Vitja Gričar je kazao da za nuklearnu elektranu Krško postoje četiri zaštitne mjere. Prva je za područje do tri kilometra oko elektrane, druga do četiri, a potom do i preko 25 kilometara. "Sa 25 kilometara se već je pola stanovništva u Hrvatskoj. To je vrsta nesreće kao sada u Fukušimi", kazao je Gričar.

Na vrlo loše stanje atomskih skloništa u Zagrebu upozorio je pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić koji je kazao da ona nisu održavana na pravi način i u njima ne rade filteri, neka su i opljačkana. Ovaj projekt će se provoditi kroz predavanja, vježbe i aktivnosti do 31. prosinca sljedeće godine.

"Svi koji budu ugroženi će ići prema Zagrebu"

Vjerojatnost da će se u Krškom dogoditi nesreća je mala, ali nije isključena pa se bolje pripremiti. "U nekom potencijalnom akcidentu je 65 posto stanovništva Zagreba ugroženo. Znate da i vjetar puše dolje, a i Sava ide nizvodno", kazao je Kalinić.


"Svi koji budu ovdje ugroženi najvjerojatnije će ići prema Zagrebu znači da mi moramo imati pripremu za dekontaminaciju i za medicinsku podršku", kazao je Kalinić te dodao da ćemo morati napraviti i protokole za prihvat i evidenciju stanovništva prilikom evakuacije.

Slovenci će ići u Novo Mesto i Celje

Za razliku od zagrebačkog pročelnika "za krizna stanja" Pavla Kalinića, slovenski koordinator projekta Vitej Gričar tvrdi da se ne predviđa evakuacija stanovništva iz Krškog u Zagreb, nego u Novo Mesto i Celje. No, zbog prekida cestovnog i željezničkog prometa nastao bi kolaps.

"To je veliki logistički problem. U jednom trenutnu se zaustavi svi automobili i promet u pitanje dođe opskrba električnom energijom i drugim stvarima. Zbog toga su značajni hrvatski partneri, jer ipak je Zagreb glavni grad. Takav logistički kolaps znači veliko opterećenje za grad", rekao je Gričar.

Kalinić, međutim, tvrdi da je sve moguće pa i prihvat Slovenaca u Zagreb. "Svaka mogućnost postoji, ali prvo zavisi prvo o kakvoj se nesreći radi, drugo kakav vjetar puše u tom trenutku i tako dalje. Na osnovu toga se donose odluke", rekao je Kalinić.

Pročitajte više