Zagrebačkim biciklistima je dosta policije i gradske uprave, u petak prosvjeduju

Foto: Sindikat biciklista

"KAZNITE odgovorne!", poručit će ovog petka zagrebački biciklisti prosvjedom koji će se održati ispred sjedišta MUP-a na uglu Vukovarske i Savske ulice, a zatim i na Zrinjevcu u blizini PU zagrebačke.

Prosvjed koji organizira Sindikat biciklista zakazan je za 18 sati, kada će se biciklisti okupiti na uglu Vukovarske i Savske, te kasnije otići prema Zrinjevcu. Ovim prosvjedom, poručuje Sindikat biciklista, želi se upozoriti da zbog loše i protuzakonite biciklističke infrastrukture policija kažnjava bicikliste, a ne one koji tu infrastrukturu grade.

"Naime, infrastrukturu gradi, uređuje i održava Grad Zagreb, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama i uz suglasnost MUP-a. Unatoč našim višegodišnjim ukazivanjima na nelogičnosti i nezakonitosti u izvedbi te na opasnosti koju trenutačna infrastruktura ima za pješake i bicikliste, Grad Zagreb i MUP još uvijek nisu ništa napravili. Grad Zagreb je taj koji krši spomenuti Zakon o sigurnosti prometa na cestama, a MUP kažnjava bicikliste za beznačajne prekršaje koje su prisiljeni činiti zbog vlastite sigurnosti, s obrazloženjem da je to kažnjavanje u svrhu održavanja sigurnosti. Nije li to apsurdno? U međuvremenu su biciklisti žrtve sve češćih nesreća", poručuju iz Sindikata biciklista.

Sindikat biciklista podržava kažnjavanje biciklista zbog prekršaja koji zaista ugrožavaju sigurnost prometa, poput vožnje bez svjetala ili neprilagođene brzine. No, smatraju da biciklisti ne mogu biti krivi za lošu infrastrukturu u Zagrebu. Dodaju da tjeranje biciklista da voze po cesti, gdje im je sigurnost često ugrožena, "nije održavanje reda nego policijska represija".

Iz Sindikata biciklista stoga pozivaju na prosvjed "sve one koji voze bicikl u gradu, ali i pješake, koji su isto tako ugroženi nametanjem staza na uske pločnike, i da svojim dolaskom pokažu da je bilo dosta policijskog i gradskog licemjerja, da žele sigurnu, smislenu i zakonitu infrastrukturu te da podrže nastojanja Sindikata biciklista da se osigura siguran promet za bicikle odvojen od pješačkog".

Pročitajte više