Zahuktava se izborna utrka u Zagrebu: Svi su "ludi" za Holy

MIRELA HOLY, zastupnica SDP-a i bivša ministrica u Vladi Zorana Milanovića i dalje je, čini se, najpoželjnija politička osoba za lokalne izbore u Zagrebu. Nakon što su laburisti priznali kako pregovaraju s Holy, zelene stranke danas su ponovile svoju želju da Holy stane na čelo zelene političke opcije u Hrvatskoj.

> Priznali da pregovaraju: Laburisti bi Mirelu Holy za gradonačelnicu grada Zagreba

"Velika nam je želja da na čelu zelenog pokreta u Hrvatskoj vidimo Mirelu Holy. Vidimo to kao veliku šansu da zeleni u Hrvatskoj zauzmu ono značajno mjesto na  političkoj sceni  koje imaju srodne stranke u Europi. Zelene stranke već godinama ne uspjevaju uozbiljiti svoje političko djelovanje a Mirelu vidimo kao idealnu osobu za okupljanje zelenih. Podržavali smo je i za vrijeme dok je bila ministrica zaštite okoliša a mišljenja smo da je i sada nepravedno udaljena od tijela koje odlučuju o ekologiji u Republici Hrvatskoj", stoji u priopćenju kojeg potpisuje Aljoša Babić predsjednik Zelene stranke dodajući da bi dolaskom na čelo zelenog pokreta Mirela Holy došla tamo gdje po svom svjetonazoru, znanju i kompetencijama pripada.

Podsjetimo i kako je Holy priznala da je razgovarala s nekim političkim opcijama, no naglašava kako je i dalje član SDP-a i za sada nema namjeru napuštati tu stranku.

Zahutkava se utrka u Zagrebu

U isto vrijeme zahuktava se kampanja za lokalne izbore. Utrku za gradonačelnika Zagreba već su najavili Davor Bernardić i Vladimir Ferdelji, dok se o drugim kandidatima zasad samo nagađa.


Aktualni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić o kandidaturi za novi mandat tek se treba izjasniti, no rijetki očekuju iznenađenje i povlačenje iz možda posljednje bitke za glavni grad. SDP je očekivano u utrku odlučio poslati Davora Bernardića, dok je Vladimir Ferdelji adut HSLS-a, HSS-a i Zelene stranke.

Tko će braniti njihove boje u HNS-u još ne žele otkriti, a svog kandidata službeno još nemaju ni u HDZ-u koji dugi niz godina Zagreb nije uspio osvojiti. Stanovnici Zagreba od lokalnih izbora i gradonačelnika očekuju različite stvari.

"Moguće je da Zagreb traži treći put, ali u ovom trenutku sve navodi na to da je sadašnji gradonačelnik u blagoj prednosti", kaže analitičar Žarko Puhovski. On smatra da Bandiću, uz što veći broj kandidata koji bi mogli razmrviti njemu nesklono biračko tijelo, na ruku ide i činjenica da mu najjači protivnik dolazi iz SDP-a.

"Pa će se gospodin Bernardić naći u dosta teškoj situaciji koja se svodi na jednostavnu formulu da on bez stranke ne može jer naprosto nije dovoljno poznat, a mora se s druge strane ograđivati i udaljavati od stranke da ne bi bio potpuno vezan uz nepopularne mjere Vlade i to će mu biti teška pozicija", smatra Puhovski.

Ako se Holy upusti u savez s laburistima, Puhovski vrlo vjerojatnim predviđa drugi izborni krug s bivšom ministricom i aktualnim gradonačelnikom u ringu.

Pročitajte više