Zapad na summitu G20 poziva Putina: Zaustavi agresiju na Ukrajinu!

Foto: Hina

ZAPADNI čelnici koji su se okupili na australskom kontinentu kako bi sudjelovali na summitu skupine G20 u Brisbaneu, najavili su da će od ruskog predsjednika Vladimira Putina zatražiti da zaustavi agresiju na Ukrajinu, te upozorili da su spremni uvesti nove sankcije, prenose u petak agencije.

Britanski premijer David Cameron sastao se u Canberri s australskim kolegom Tonyjem Abbottom, dok je njemačka kancelarka Angela Merkel putovanje na južnu polutku iskoristila kako bi posjetila Novi Zeland gdje je razgovarala s premijerom Johnom Keyom.

Glavne teme njihovih razgovora bile su jačanje gospodarske suradnje i trgovinske razmjene, ali su vodeći zapadni čelnici naglasili da će s Putinom razgovarati o krizi u Ukrajini.

"Postoje veliki izgledi da ćemo (na sastanku G20 u subotu) razgovarati o tome", rekla je Merkel, dodajući da se sporazum iz Minska, kojim je dogovoreno primirje u Ukrajini, "ne poštuje".

"To me jako zabrinjava", rekla je Merkel nakon sastanka s Keyem, prenosi agencija dpa.

Novozelandski premijer Key rekao je da je njegova zemlja daleko od Ukrajine, ali da je zabrinut zbog toga što bi sukob između Ukrajine i proruskih separatista mogao dovesti do nestabilnosti u Europi, što bi opet ugrozilo ekonomski rast.

Cameron je od Putina zatražio da prekine napade na Ukrajinu, a njegov australski kolega Abbott je ruskoga predsjednika optužio da želi ponovno uspostaviti "slavu izgubljenog ruskog carstva".

Čelnici Velike Britanije i Australije to su kazali uoči dolaska ruskoga predsjednika na summit G20 u Brisbaneu i u trenutku kada Zapad razmatra mogućnost uvođenja novih sankcija protiv Moskve zbog ukrajinskog sukoba.

Cameron: "Ako Rusija bude pozitivna prema Ukrajini, možda povučemo sankcije"

U govoru održanom pred članovima australskog parlamenta Cameron je upozorio Rusiju da se izlaže novim sankcija ukoliko se ne angažira na rješenju sukoba u Ukrajini.

"Ako Rusija usvoji pozitivan stav prema prema slobodi i odgovornosti Ukrajine, sankcije bi mogle biti povučene, no ukoliko nastavi pogoršavati stanje sankcije će se pojačati. Vrlo je jednostavno", istaknuo je Cameron, prenosi Reuters.

Abbott je od Putina zatražio da "se pokaje" kada je posrijedi rušenje zrakoplova Malaysia Airlinesa u srpnju u području pod kontrolom proruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini kada je smrtno stradalo 298 osoba, među kojima je bilo i Australaca.

Zapad smatra da je zrakoplov srušen ruskim projektilom, što Moskva uporno opovrgava pokazujući prstom na ukrajinske snage.

"Rusija bi bez sumnje bila puno bolja da teži nastojanju da postane super sila kada je riječ o miru, o slobodi i o prosperitetu, umjesto da pokušava ponovno uspostaviti slavu izgubljenog ruskog carstva ili Sovjetskog Saveza", rekao je Abbott

Putin o sankcijama: "Odrazile su se na nas, ali imamo jake rezerve"

Vladimir Putin optužio je SAD za potkopavanje onih istih trgovinskih institucija u čijem je stvaranju sudjelovao nametanjem sankcija Rusiji, što je, kako je rekao, pogreška za koju se nada da će biti prevladana.


U intervjuu za rusku novinsku agenciju TASS prije sastanka G20 Putin je izjavio da su sankcije koje su SAD i EU nametnuli Rusiji zbog Ukrajine naštetili Rusiji, ali i globalnoj ekonomiji.

Po njegovim riječima, zamrzavanje imovine, zabrana putovanja i mjere kojima se sprječava pristup ruskih tvrtki zapadnim financijskim tržištima nisu u skladu s međunarodnim pravom jer samo Ujedinjeni narodi imaju pravo nametnuti ih.

Te su sankcije također u suprotnosti s načelima trgovinskih sporazuma i organizacija, uključujući Opći sporazum o carinama i trgovini (GATT) koji je stvorio SAD, kazao je.

"SAD je sam stvorio tu organizaciju u određenom trenutku. Sada grubo krši njezina načela. Nadam se da će... svjesnost u konačnici prevladati i da će stari nesporazumi ostati u prošlosti."

Putin je rekao da neće spominjati sankcije na sastanku G20, koji počinje u subotu u Australiji, jer to ne bi imalo smisla.

Iako je priznao da su se sankcije i pad cijena nafte odrazile na ruskom gospodarstvu, istaknuo je da su ruske "rezerve dovoljno velike".

 

Porošenko: Možemo odbaciti napad pobunjenika

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je u petak da "nema razloga za paniku" zbog situacije na pobunjenom istoku zemlje i da je vojska dovoljno jaka da odbaci napad proruskih separatista ako propadne krhko primirje.

"Ako se situacija počne rasplitati suprotno mirovnom planu, ukrajinske oružane snage su spremne i sposobne odbaciti ofenzivu", rekao je Porošenko u priopćenju.

Istaknuo je da je Ukrajina unatoč tome predana miroljubivom rješenju sukoba.

 

Pročitajte više