Žarko Puhovski: Hrvatska maltretira Srbiju, Pupovac: Ovo je povratak u devedesete

Foto: N1

U POSEBNOJ emisiji N1 Televizije posvećene zaoštravanju odnosa sa Srbijom i izbjegličkoj krizi govorili su saborski zastupnik Milorad Pupovac i ekonomski analitičar Žarko Puhovski.

Pupovac smatra kako nas ovakvo zaoštravanje odnosa vraća u razdoblje prije 1996. godine.

"Ako ova blokada potraje i proširi se, vratit ćemo se u razdoblje prije potpisivanja ugovora o stabilizaciji sa Srbijom. Dogodit će se obnova loših odnosa i rušenje onoga što je građeno posljednjih 20 godina", rekao je Pupovac.

Vlada čini ono o čemu je HDZ samo mogao fantazirati

Puhovski smatra da Hrvatska koristi položaj članice Europske unije naspram Srbije koja to nije:

"Bitno je da je Hrvatska u EU, a Srbija nije i to je jedino bitno, sve ostali su detalji. Što god Srbija poduzimala, to je drugorazredni vapaj i žalosno je da se to tako koristi, ali to je bilo pitanje samo trenutka. Hrvatska, iako je obećala da to neće činiti, danas maltretira Srbiju. Ti ljudi sada sjede tamo danima u kamionima, a svaki treći-četvrti kamion je hrvatski. Javnost zna premalo o ovom sukobu", rekao je Puhovski i dodao kako hrvatski građani ne mogu putovati u Sloveniju, Mađarsku niti Srbiju.

"Vlada čini ono o čemu se HDZ usudio samo fantazirati", dodaje Puhovski.

Pupovac jedino rješenje vidi u dogovoru Milanovića i Vučića dodavši da se Europa pravi da se ništa ne događa.

Milanović želi da Vučić podvije rep


Puhovski je dodao da Milanović traži od Vučića da podvije rep što je, kako je rekao, nedopustivo. Zatvaranjem Bajakova, rekao je, Hrvatska sebi "puca u nogu", dodavši da se tu radi o tipičnom nacionalističkom ponašanju

"Mi oživljavamo svoj nacionalizam zbog sukoba u Siriji. Uskoro će se Bruxelles junačiti nad nama baš kao što se Milanović junači nad Srbijom", rekao je Pupovac te dodao da je krizu potrebno riješiti u Grčkoj, Turskoj i Siriji te da Srbija i Hrvatska ne trebaju o tome ratovati.

"Izlaza nema ako se ne spusti lopta. Treba postići dogovor o sastanku Milanović i Vučića i treba računati da će Hrvatska odigrati na svoje članstvo u Europskoj uniji. Hrvatska bez problema prima preko pola milijuna turista, dakle, sve se to može urediti. Čini mi se da Orban čini nešto što je legitimni dio Europske unije i njegova popularnost diljem Europe raste. Imate poslovicu "Svakog gosta tri dana dosta" . i ona će se ostvariti", zaključuje Puhovski.

 

Pročitajte više