Zašto se Vlada odlučila na 10 puta skuplji internet?

Foto: Marko Todorov/Cropix

NAKON što je završen Vladin natječaj za kupnju pametnih telefona u vrijednosti 40 milijuna kuna, javnost je dodatno uznemirila vijest kako će sada plaćati i 10 puta skuplji internet. Vlada je do sada imala ugovor po kojem je za 1GB prenesenih podataka plaćala 11 kuna, a nova cijena iznosi 102,4 kune po gigabajtu. Da je sve to točno, za Media servis potvrdio je predstojnik Državnog ureda za središnju javnu nabavu Dario Janković, no ističe: u konačnici smo prošli jeftinije. Sve količine u postupku javne nabave mobilnih telefonskih usluga su okvirne i iste su utvrđivane na osnovu podataka o potrošnji kojima je ured raspolagao pa su sve potrebe ugrađene u natječaj, objasnio je Janković.

"Sam troškovnik u ovom predmetu nabave sadrži 49 stavki i u njemu su obuhvaćene sve vrste govornih usluga, dakle razgovori u tuzemstvu, inozemstvu, prijenos poruka, iznosi mjesečnih pretplata, iznosi telefonskih uređaja i prijenosa podataka. Količinski, najveći udio u ovom postupku su nosile minute razgovora, potom prijenos poruka, tek onda prijenos podataka ili pristup internetu i elektronskoj pošti i telefonskih uređaja", pojašnjava Janković.

Kaže da je vrijednost najpovoljnije ponude utvrđena osnovom uprosječenih količina za sve korisnike i istu je od 12,8 milijuna kuna ponudio HT. Ponuda koju je dostavio drugi ponuditelj bila je 16 milijuna kuna. "Budući da je kriterij za odabir kod ovog postupka javne nabave bila najniža cijena ukupne ponude, a ne cijene pojedinih usluga, odabrana je ponuda odabranog ponuditelja, dakle Hrvatskog Telekoma i to s obzirom na činjenicu da je ista bila 25 posto jeftinija od konkurentne", ističe Janković.

Janković kaže da je moguće da neka jedinična cijena bude viša, što može dovesti do toga da neka usluga košta više nego prije, ali ističe da bi ukupan trošak za sve korisnike ove javne nabave ipak trebao biti povoljniji. "Prema odabranoj ponudi, očekivani prosječni mjesečni trošak po svakom pretplatničkom broju telefonu, iznosio bi 46 kuna i 50 lipa, što je, ako prethodnu ponudu gdje smo imali podatkovni promet 11 kuna, svedemo na sadašnje vrijednosti, odnosno veličine, je jeftinije otprilike 20 posto. Kad onu prethodnu ponudu svedemo na ove količine, broj telefona i količinu usluga, ona bi davala prosječni očekivani mjesečni trošak od 57,90 kuna. Ovo sve, bez obzira na znatno povećanu cijenu za prijenos jednog gigabajta podatka", naglašava Janković.

Ističe i kako prema njihovim podacima gotovo 54 posto korisnika mobilnih telefona nikada nije koristilo pristup internetu, a daljnjih 39 posto koristilo je do 250 MB prometa. "Samo je manje od dva posto njih koristilo više od 1 gigabajta mjesečnog prometa, što bi u konačnici dovelo do troška od 102 kune. Stoga je naše mišljenje da bi ovaj postupak ipak trebao ostvarivati uštede", zaključuje Janković.

Pročitajte više