Završena saga oko Turudićevog "Budite pristojni": Šprem zadovoljan odgovorom Hrvatina

PREDSJEDNIK Vrhovnog suda Branko Hrvatin otvorenim je pismom reagirao na slično pismo kojeg je predsjednik Sabora Boris Šprem uputio Vrhovnom sudu u vezi ponašanja suca Ivana Turudića na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu. Odmah nakon što je saznao za pismo, predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem najavio je da će u podne ispred Velike vijećnice u Hrvatskom saboru dati izjavu u vezi s odgovorom Hrvatina.

"U osnovi sam zadovoljan s odgovorom jer se gospodin Hrvatin, kao predstavnik sudbene vlasti jasno očitovao da se nisam miješao u sudbenu vlast, a što mi je spočitnuo sudac Turudić. A to kako je on komentirao, odnosno nije komentirao konkretni odnos Turudića prema Hrvatskom saboru, ostavljam da procjenjuje i ocjenjuje stručna, znanstvena, medijska i sveukupna javnost", rekao je Šprem.

Pismo Hrvatina prenosimo u cijelosti:

"Poštovani gospodine predsjedniče,

Primio sam Vaše 'otvoreno pismo' koje ste mi uputili kao predsjedniku Vrhovnog suda Republike Hrvatske (a time i čelniku sudbene vlasti) i u kojem me upozoravate na određeno postupanje (ponašanje) suca - predsjednika vijeća Ivana turudića u sudnici, za koje nalazite da svojim izričajem i načinom komunikacije s jednim od svjedoka u kaznenom postupku predstavlja povredu digniteta najvišeg zakonodavnog tijela u Republici Hrvatskoj.

Vaše navode (upozoranje na ponašanje suca - predsjednika vijeća i Vašu ocjenu o povredi digniteta Hrvatskog sabora) primio sam na znanje nalazeći da svojim komentarom te načinom iznošenja svog stajališta, ni u čemu niste doveli u sumnju sudsku neovisnost uopće ili u konkretnom predmetu.

Iako, u svojem pismu Vi od mene, kao čelnika sudbene vlasti, niste zatražili moju posebnu reakciju, ukazujem Vam da sam, postupajući kao i u ostalim slučajevima pritužbe na ponašanje sudaca, ocijenio konkretne činjenice sa stajališta svoje obveze postupanja u skladu s odredbama Zakona o sudovima i Zakona o državnom sudbenom vijeću te nisam našao osnove za pokretanje postupka u odnosu na označeno ponašanje, a koje bi mi nalagale odredbe ovih Zakona.

Izvan tih zakonskih ovlasti i obveza, u ovom stadiju konkretnog kaznenog postupka, o samom postupanju i ponašanju suda i/ili sudionika u postupku ne mogu, niti smijem, iznositi eventualne zaključke ili ocjene jer se radi o predmetu u kojem će se, u eventualnom žalbenom postupku ako do njega dođe, odlučivati pred Vrhovnim sudom Republike Hrvatske čiji sam predsjednik.

Međutim, nalazim potrebnim istaknuti da sam se kao predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske uvijek zalagao i zalagat ću se da suci svoju sudačku dužnost obnašaju u skladu s najvišim etičkim standardima sadržanim kako u Etičkom kodeksu tako i u općim društvenim etičkim normama.

To znači da se u postupku pred sudovima sve osobe, bez obzira na svojstvo u kojem se pojavljuju, moraju uvažavati i tretirati s poštovanjem ne ostavljajući mogućnost da se postupanje sudaca ni na koji način bilo izravno ili bilo koakvim tumačenjem dovode u vezu s mogućim omalovažavanjem ili povredom digniteta tih osoba ili vezano uz njih drugih osoba ili institucija.

Jedino takvim ponašanjem sudaca u sudnicama jamči se ne samo pravo na fer i pošteno postupanje već i poštovanje samog suda i sudbene vlasti u cjelini.

Žalim što, obzirom na objektivne okolnosti zbog mog sudjelovanja na međunarodnoj Konferenciji u Rumunjskoj, nisam bio u mogućnosti već ranije odgovoriti na Vaše pismo.

Kako ste Vaše pismo 'otvorili' javnosti nalazeći takav transparentan način obraćanja između čelnika dviju vlasti primjerenim - s čime se u cijelosti i ja slažem, svoj odgovor na Vaše pismo ću u skladu s time postaviti i na službenu stranicu Vrhovnog suda Republike Hrvatske radi jednake mogućnosti uvida javnosti u isto", stoji u pismu kojeg je potpisao predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin.

Pročitajte više