Zbog bijega ratnog zločinca Ilijaševića podignuta kaznena prijava protiv direktora zatvora u Mostaru

Foto: Federalna.ba

POLICIJA Federacije Bosne i Hercegovine podnijela je Tužiteljstvu BiH kaznenu prijavu protiv direktora zatvora u Mostaru Romea Zelenike zbog sumnje da je Dominiku Ilijaševiću Comi omogućio bijeg s izdržavanja zatvorske kazne u Hrvatsku.

Kako je navedeno u priopćenju Uprave policije MUP-a FBiH, Zeleniku se tereti da je Ilijaševiću protupravno omogućio "korištenje izvanzatvorskih pogodnosti", a time i bijeg iz zemlje.

Ilijašević, koji je u BiH 2007. godine pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad bošnjačkim civilima u središnjoj Bosni, u Hrvatsku je pobjegao tijekom rujna u vrijeme kada je privremeno pušten iz mostarskog zatvora na godišnji odmor.

Direktora Zeleniku policija tereti da nije uveo odgovarajuće mjere nadzora nad Ilijaševićem u vrijeme dok je boravio na privremenoj slobodi, što mu je i omogućilo bijeg.

Nakon Ilijaševićeva bijega federalna je policija povela istragu tijekom koje je danima bezuspješno pokušavala doći do dokumentacije iz mostarskog zatvora jer je to sprječavala zatvorska uprava predvođena Zelenikom. Policija je na kraju upala u zatvor uz sudski nalog, a istraga je rezultirala prijavom protiv Zelenike.

Tužiteljstvo BiH ranije je objavilo kako će biti poduzete mjere na kažnjavanju svih koji su omogućili bijeg osuđenog ratnog zločinca, a istodobno je najavljeno kako će se od hrvatskih vlasti tražiti da se Ilijaševića uputi na izdržavanje ostatka kazne u Hrvatskoj, ali i da ga se procesuira zbog bijega iz zatvora.

Pročitajte više