Zbog nesposobnosti propao Vrdoljakov natječaj za pomoć industriji

 Foto: mingo.hr

PRIJE nekoliko mjeseci Ministarstvo gospodarstva objavilo je natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava prerađivačkoj industriji, vrijedan 120 milijuna kuna.
 
Potpore je ministarstvo planiralo dodijeliti u sklopu Operativnog programa potpore sektorima prerađivačke industrije za 2013. godinu, što je ujedno i zadnja godina kada se potpore daju po tom programu.
 
Vrdoljak je tada pompozno izjavljivao kako je predviđenih 120 milijuna kuna za navedene potpore "velik korak za prerađivačke tvrtke“ koji će im pomoći da se iz kritičnih prebace u perspektivne.
 
Od ukupnih 120 milijuna kuna potpora najviše, 90 milijuna kuna, bilo je predviđeno je za poticanje početnih ulaganja i modernizaciju tehnoloških procesa.
 
Ministarstvo je nedavno na svojim stranicama i u Narodnim novinama objavilo da je natječaj poništen, bez ikakvog dodatnog objašnjenja.
 
Na naš upit, odgovoreno nam je da je natječaj poništen "sukladno odredbi čl. 17. st. 1. Zakona o državnim potporama („Narodne novine“, br. 72/13), kojim je propisano da se svi postupci započeti prema odredbama Zakona o državnim potporama („Narodne novine“, br. 140/05 i 49/11), a koji nisu završeni do stupanja na snagu ovog Zakona obustavljaju."
 
Naime, 05.06.2013. godine, mjesec dana nakon Vrdoljakovog natječaja, donesen je Zakon o državnim potporama, usklađen sa pravilima Europske unije, kojim se obustavljaju svi postupci davanja potpora, prema starom zakonu.
 
Vrdoljakovo ministarstvo, kada je objavljivalo natječaj u svibnju, očito nije moglo predvidjeti da u srpnju ulazimo u Europsku uniju, te koje će sve zakonske prilagodbe biti potrebno učiniti. 

Pročitajte više