Zelena akcija protiv Omble: Milanoviću i Zmajloviću, pokažite kičmu!

ZELENA AKCIJA je ispred Vladine zgrade održala tiskovnu konferenciju kojom je pozvala Vladu da odustane od projekta gradnje hidroelektrane Ombla koju zeleni ocjenjuju štetnom za očuvanje okoliša.

"Još jednom tražimo od Vlade da odbaci projekt HE Ombla. Prije gotovo dva tjedna su objavljeni rezultati revizije studije utjecaja na okoliš i nogometnim rječnikom rezultat je 3:1. Dakle, troje stručnjaka je procijenilo da studiju treba odbaciti. Do danas se to nije dogodilo. Ne samo to, nego je nakon objave tih rezultata prvi potpredsjednik Vlade izjavio: Ombla ide dalje. Dakle, negirajući uopće rezultate revizije, negirajući znanost, obezvrjeđujući cijeli taj postupak, usudio se prejudicirati odluku cijele Vlade i najavio da Ombla ide dalje", rekao je predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić koji je novinarima objasnio zbog čega su danas organizirali prosvjed ispred Vlade.

Pokažite kičmu!

"Tražimo od predsjednika Vlade Milanovića i novog ministra Zmajlovića da pokažu kičmu, da se usprotive takvoj samovolji prvog potpredsjednika i da postupe u skladu s mišljenjem neovisnih revizora i odbace ovaj štetni projekt", izjavio je Ivčić.

Zelena akcija je pojasnila i zbog čega smatraju da je projekt gradnje HE Ombla štetan. "Već je poznato da je studija za ovaj projekt napravljena još davne 1999. godine. Tada su standardi zaštite okoliša bili znatno niži nego danas. Sada je to područje predloženo da uđu u Naturu 2000, dakle europsku mrežu zaštićenih projekata. Vilina spilja, koja bi bila potopljena u slučaju ovog projekta je bogata bioraznolikošću i zaista nema nikakvog razloga da se ovaj projekt realizira", pojašnjava Ivčić.

Koji su pravi razlozi izgradnje Omble?


Kako se protivnicima gradnje hidroelektrane često spočitava da ne nude nikakvo konkretno rješenje, ovaj put su iz Zelene akcije ponudili bolji način trošenja novca planiranog za HE Ombla.

"Tragična je činjenica da se u distribuciji električne energije u Hrvatskoj gubi gotovo dvostruko više energije nego je to prosjek Europske unije. Vrijednost ovog projekta je oko milijardu kuna. Kada bi se taj novac uložio u poboljšanje distributivne mreže, kada bi se smanjili ovi gubitci, ovaj projekt snage 68 megavata jednostavno ne bi bio niti potreban", smatraju Zeleni još jednom povezujući ovaj projekt s, po njima također ekološki upitnom, gradnjom golf terena na Srđu.

"Takva nagađanja postoje već dulje vrijeme. Očito je da sama hidroelektrana nije financijska isplativa. To je relativno mala snaga, cijena je vrlo velika i s opravdanjem se postavlja pitanje je li razlog za gradnju ove hidroelektrane izvoz vode za arapske zemlje ili osiguranje vode za funkcioniranje golf terena na Srđu", zaključio je Bernard Ivčić.

Pročitajte više