Želi biti najveći: Murdoch na listu želja dodao Time Warner, nudi 80 milijardi dolara

Foto: Guliver image/Getty images

MEDIJSKI MOGUL Rupert Murdoch, vlasnik drugog najvećeg svjetskog medijskog konglomerata News Corpa, čini se, planira postati najveći na svijetu. Naime, prema pisanju američkih medija, na svoju listu želja sada je dodao i Time Warner Inc., za koji nudi 80 milijardi dolara. Ostvari li svoje namjere, bit će to najveći medijski posao u posljednjem desetljeću.

Iako je Time Warner, kako doznaju mediji, odbio Murdochovu prvu ponudu, čini se da medijski mogul ne planira tako lako odustati. Sudeći prema njegovim prijašnjim pothvatima, možemo očekivati da će ustrajati sve dok ne ostvari svoj cilj.

Najave o mogućem preuzimanju Time Warnera mogle bi izazvati velike borbe među medijskim magnatima u SAD-u kako bi ostali uz bok Murdochu. Ponudom za Time Warner Murdochov 21st Century Fox planira stvoriti monopol nad televizijskom i filmskom industrijom upravo u trenutku kada se suočava s golemim pritiskom brzorastućih kompanija poput Comcasta i internetskih video giganata poput Googlea.

Spajanje 21st Century Foxa i Time Warnera pod istim bi se krovom našli jedan od najproduktivnijih TV kanala HBO, Fox Broadcasting, filmski studiji Warner Bros. i 20th Century Fox.

Najveći posao desetljeća

Ponuda za Time Warner najveća je u godini prepunoj ponuda za preuzimanje medijskih carstava u SAD-u. I Comcast i AT&T pokušavaju progurati poslove i spajanja vrijedna milijarde. S druge strane, prijetnja stiže i od internetskih giganata Googlea, Amazona, Netflixa i drugih koji sve više ulažu u stvaranje vlastitog, originalnog sadržaja.

Ipak, iz Time Warnera tvrde da ne žele prihvatiti ponudu te da smatraju da će samostalno bolje poslovati. "Naši poslovni planovi donijet će veliku zaradu kako kompaniji, tako i njezinim dioničarima i to je svakako superiorno bilo kakvoj svoti koju nam može ponuditi Fox", kazao je izvršni direktor Time Warnera Jeffrey L. Bewkes.

S druge strane, pojavljuju se informacije da bi dioničari Time Warnera mogli pokušati izvesti pritisak na Upravu i natjerati je da nastavi pregovore, budući da većina njih (oko 70 posto) ima udjele i u Foxu Ruperta Murdocha.

Preuzimanje Time Warnera, koji, između ostalog, ostvaruje prava na prijenose najpopularnijih utakmica u SAD-u (sveučilišna košarka, bejzbol, NBA), ali i najpopularnijih filmova, serija i televizijskih emisija, Murdochovom carstvu donijelo bi zaradu od dodatnih 65 milijardi dolara na godinu.

Pročitajte više