Želite ispisati dijete s vjeronauka? Evo kako!

Foto: Guliver Image / Getty Images (Ilustracija)

UKOLIKO roditelj želi ispisati svoje dijete s vjeronauka, dužan je o tome pismeno obavijestiti školu prije početka nove školske godine. Jedna je to od odredbi ugovora koje je Hrvatska potpisala s Vatikanom.

Takva birokratska procedura mnogim roditeljima otežava ispisivanje djece s vjeronauka. Pripremiti pravno valjana neophodna pisma za školske službenike često je korak koji muči mnoge roditelje.

Stoga je Centar za građansku hrabrost zajedno s Glasom razuma - Pokret za sekularnu Hrvatsku i uz potporu Inicijative Nisam vjernik odlučio pripremiti specijalnu web aplikaciju za automatsko generiranje pisama koja su neophodna roditeljima koji žele ispisati svoje dijete s nastave vjeronauka.

Ova aplikacija na najjednostavniji način pomaže roditeljima da pripreme neophodna pisma. Jednostavnim unosom potrebnih podataka automatski se generira pismo u PDF formatu. Tekst pisma pripremljen je u suradnji s pravnicima, sukladno pozitivnim zakonskim propisima. Time se iznimno pojednostavljuje postupak roditeljima da ispišu svoje dijete s nastave vjeronauka.

Također, roditelji imaju pravo tražiti od škole da ispuni svoje dužnosti prema njihovom školskom obvezniku. Ako škola ne želi ispuniti svoje zakonske obveze roditelji imaju pravo obratiti se Upravi za odgoj i obrazovanje pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Stoga aplikacija također nudi mogućnost kreiranja pisma koje traži od škole da ispuni svoje dužnosti prema njihovom školskom obvezniku i organizira alternativnu aktivnost.

Pročitajte više