"Židove, ti si niža rasa!": Nastavnica povijesti u osnovnoj školi u Srbiji djecu podijelila na židove i naciste

SRPSKE medije danas je preplavila vijest o nastavnici povijesti u jednoj beogradskoj osnovnoj školi, koja koristi radikalne nastavne metode - učenike je podijelila na židove i naciste, okitila ih židovskim i nacističkim simbolima te ih natjerala da se vrijeđaju: "Židove, ti si niža rasa! Ne obraćaj mi se dok te nešto ne pitam! I zapamti, napravit ćeš sve što ti kažem jer ja sam pripadnik superiorne rase!".

Tako prema pisanju srpskih medija izgleda sat povijesti u Osnovnoj školi Đura Jakšić u Beogradu, na kojem nastavnica Emina Živković predaje lekciju o Drugom svjetskom ratu. Nastavnica tvrdi kako je razlog za ovaj, kako i sama kaže, radikalni pristup kojeg primjenjuje već tri godine, "približavanje i aktualizacija problema degradacije jedne nacije".

"Ovako učenici postaju tolerantniji"

"Ovako učenici postaju tolerantniji, uče se empatiji i timskom radu, a stupanj nasilja u školi je u opadanju", kaže nastavnica Emina Živković i dodaje da su roditelji ti koji pokazuju loš ukus i nedostatak dobre volje.

Uz nastavnicu je i ravnateljica škole Tamara Jelić, koja podržava ovakve nastavne metode: "To je za svaku pohvalu. S ovim predavanjima upoznati su pedagog, psiholog škole i nastavničko vijeće".

"To traje nekoliko dana i djeca se tad ne smiju miješati, ne samo na satu povijesti, već i na satovima drugih nastavnika, pa čak i u vrijeme odmora"


"Dijete mi je došlo uplakano kući. Kaže, morao je trpjeti ponižavanja, viku i prijetnje svojih kolega, koji su se na zahtjev nastavnice našli u ulozi njemačkih nacista", ispričao je za Kurir roditelj jednog od učenika te dodao: "Razred podijeli na dvije grupe, rasporedi tko će glumiti židove i njima na rukav okači Davidovu zvijezdu, a drugoj grupi, nacistima, stavi kukasti križ. To traje nekoliko dana i djeca se tad ne smiju miješati, ne samo na satu povijesti, već i na satovima drugih nastavnika, pa čak i u vrijeme odmora".

"Takvo obilježavanje djece može imati trajne posljedice"

"Zgrožen sam! Da moje dijete ide u tu školu, odmah bih ga ispisao. Bez obzira na to kače li im se Davidove zvijezde ili kukasti križevi, to je manipulacija djecom. Takvo obilježavanje djece može imati trajne posljedice", smatra Aleksandar Nećak, počasni predsjednik Saveza židovskih zajednica Srbije, koji ovakve nastavne metode smatra skandaloznima.

Iz srpskog Ministarstva obrazovanja izvijestili su kako će u školu poslati stručno-pedagoški nadzor, koji će odlučiti hoće li nastavnici i dalje biti dozvoljeno predavanje povijesti na ovaj način.

Pročitajte više