Živi zid traži "oslobađanje" dvojice mladića koji su u ludnici "jer su se zamjerili moćnicima"

Foto/Video: Facebook

ČLANOVI stranke Živi zid prosvjedovali u srijedu ispred psihijatrijske bolnice Vrapče tražeći da se iz te ustanove puste dvojica mladića, Ivan Pranklin i Ivan Mihaljević, koji su tamo, kako tvrde, prisilno zatvoreni iako su zdravi, a samo zato jer su se zamjerili nekome od "moćnika".

"Njihovi su slučajevi samo dio u nizu slučajeva ljudi koji su prisilno završili u nekoj psihijatrijskoj ustanovi u Hrvatskoj jer su se zamjerili nekom velikom sucu, nekom moćniku, ili su pak zviždali zbog kriminala u nekoj instituciji. Na taj se način uklanjaju iz društva, ovaj put ne u ovršni nego u medicinski aparat, a sustav i ostalima šalje poruku - pazi što radiš i što govoriš jer ćeš i sam tako završiti", rekao je supredsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Osim Živog zida, potporu obiteljima Pranklin i Mihaljević iskazale su udruge i pojedinci koji su i sami "imali problema sa sustavom" pa je ispred bolnice Vrapče sedamdesetak okupljenih tražilo puštanje mladića iz bolnice. 

  Posted by Živi zid on Wednesday, April 15, 2015

Najavili su daljnje prosvjede dok se ne ukine takvo kršenje ljudskih prava i prestane zdrave ljude "ubijati teškim lijekovima protiv nepostojećih psihijatrijskih bolesti". Tvrde kako za svoje zahtjeve imaju i podršku Vesne Balenović, povjerenice za zviždače Predsjednice Republike.

Tipičan slučaj zviždača iz sudstva

Po riječima njegove obitelji, slučaj Ivana Pranklina je tipičan slučaj zviždača iz sudstva jer je "svjedočio nekim radnjama" i zamjerio se sucu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Marku Benčiću.


"Ivan je radio kao sudski vozač i dostavljač, najviše zadužen za 'uskočke' predmete. Da bi uopće dobio taj posao morao je proći sve sigurnosne provjere i nije ni mogao imati nikakvu psihijatrijsku bolest. No, nakon što ga je Benčić mobingirao na poslu, optužen je da je on uznemiravao suce, te je zatvoren i prisilno liječen zadnjih osam mjeseci iako nema nikakvu psihičku bolest", rekla je novinarima Ivanova sestra Ksenija Pranklin.

Sestra Ivana Mihaljevića tvrdi da je i njezin brat također prisilno zatočen u Vrapču, da mu je pripisana dijagnoza paranoidne shizofrenije iako je uvijek bio zdrav, a svi liječnički nalazi psihijatara izvan bolnice Vrapče pokazuju da nema nikakvih bolesti.

"Ivan sad ima 24 godine, a uz pojedine pauze u Vrapču ga drže ukupno četiri godine i prisilno 'kljukaju' lijekovima od kojih mu se zdravlje znatno pogoršalo", kazala je Ivana.

Za njegov slučaj najodgovornijim drži ravnatelja bolnice Vladu Jukića koji je, tvrdi, u dosluhu s ljudima koji Mihaljevića žele držati zatvorenim.

Zatraženo očitovanje Ministarstva zdravlja i Hrvatske liječničke komore

Obitelj Mihaljević je u te četiri godine, u kratkim pauzama kad su Ivana puštali van, uspjela pribaviti čak 11 vještačenja uglednih psihijatara čiji su nalazi potvrdili, kako tvrde, da je u potpunosti zdrav i nije opasan za okolinu, no unatoč tomu Jukić ga ne pušta van.


Prosvjednici su kao krivca za te slučajeve, kao i niz sličnih koji su se događali proteklih godina, prozvali institucije države koje bi trebale štiti građane, a ne ih zastrašivati i uništavati.

Uputili su dopis Ministarstvu zdravlja i Hrvatskoj liječničkoj komori da se oglase o slučajevima Pranklin i Mihaljević te pošalju nadzor u bolnicu Vrapče.

Odgovornim drže i DORH jer je, kaže Sinčić, umjesto da bude Državno odvjetništvo postao "zaštitarska firma kriminalaca, tajkuna i bankara koji su si uzeli prevelike ovlasti".

 
 
 

Pročitajte više