Život piše drame: Kerum drži ključ opstanka Slobodne Dalmacije!

Foto: HRT

NEVJEROJATNO, ali istinito, saborski zastupnik i šef HGS-a Željko Kerum drži ključ opstanka Slobodne Dalmacije u svojim rukama. 

Naime, Slobodna Dalmacija treba nekako pronaći 27 milijuna kuna za isplatu Jadrantekstilu u stečaju po pravomoćnoj presudi Trgovačkog suda za stari kredit Dione od pet milijuna kuna dignut još za vrijeme Kutlinog vlasništva splitskog dnevnika, a čak 70 posto potraživanja u stečajnoj masi Jadrantekstila drži Kerumov Koteks.

Pregovori se nastavljaju idući tjedan

Uprava Slobodne Dalmacije trebala je ovaj tjedan dati ponudu koju bi razmotrio Odbor vjerovnika, no kako doznajemo od Ante Vukovića, stečajnog upravitelja Jadrantekstila, pregovori se još vode i nastavit će se kroz idući tjedan.

Slobodna Dalmacija već je najavila kako će pokušati revizijom osporiti presudu, no s druge strane, Vuković ističe da je dužan štiti interese vjerovnika Jadrantekstila pa će u slučaju da ne dođe do nekakvog dogovora, pokrenuti postupak prisilne naplate, tj. ovrhu, što bi značilo blokadu računa Slobodne Dalmacije i nemogućnost nastavka poslovanja. 

S firmama u predstečajnoj nagodbi Kerum će teško imati razumijevanja za kompromise

Slobodna Dalmacija je neosporno jedan od najvećih splitskih brandova i nitko ne bi bio presretan njezinim gašenjem. Kerum je navodno zauzeo dosta tvrd stav i ne želi ni čuti za nekakva kompromisna rješenja, što je donekle razumljivo budući da ga splitski dnevnik proteklih godina nije "mazio".    

Poseban je problem i što EPH, vlasnik Slobodne Dalmacije, nije u najboljoj situaciji te je bio prinuđen zatražiti predstečajnu nagodbu. S druge strane, ista je nevolja pogodila i Kerumov imperij. Tri tvrtke, Kerum d.o.o., Kerum Neva i Adriatic d.d. iskazali su minus veći od milijardu kuna pa se da zaključiti da nekog posebnog razumijevanja kod naplate 27 milijuna kuna neće biti. 

Uzrujan kako pišu o njemu, Kerum je svojedobno prijetio da će u Saboru postaviti pitanje o drugoj privatizaciji Slobodne Dalmacije iz 2005. godine. Pitao nije, ali sad mu je ova situacija došla kao naručena da uzvrati za sve što je morao "gutati" proteklih godina...

 

Pročitajte više