Životni standard u Zagrebu: Režije skuplje nego u Parizu i Londonu

Foto: Arhiva

HRVATSKA je među 50 najskupljih zemalja svijeta, prema stranici Numbeo.com, koja se bavi uspoređivanjem životnog standarda diljem svijeta.

Život u Hrvatskoj skuplji je nego u, primjerice, Argentini, Rusiji, Turskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj, kao i svim zemljama bivše Jugoslavije osim Slovenije. Najskuplji grad u Hrvatskoj je, naravno, Zagreb.

Posebno se glavni grad Hrvatske ističe po cijenama režija i javnog prijevoza. Zagrepčani plaćaju veće režije čak i od stanovnika Londona, iako je razlika u ovom slučaju zanemariva, oko dva posto. No, kada se usporede cijene režija u Zagrebu i Parizu, ispada da su mjesečni troškovi za režije u glavnom gradu Francuske gotovo 28 posto manji nego u Zagrebu.

Kada se usporede troškovi života u Zagrebu i susjednom Beogradu, ispada da je u glavnom gradu Srbije gotovo sve jeftinije. Režije su jeftinije za 40 posto, javni prijevoz za oko 60 posto, najam jednosobnog stana jeftiniji je za oko 25 posto...

Zagreb nije jeftin grad ni u usporedbi s Ljubljanom, u kojoj su prosječne plaće veće za oko 33 posto. Javni prijevoz u Zagrebu tako je čak 23 posto skuplji nego u glavnom gradu Slovenije. No, najam stana u Ljubljani je znatno veći nego u Zagrebu; stanarina u Ljubljani oko 50 posto je veća nego u Zagrebu, dok su cijene režija praktički iste.

Pročitajte više