Zmajlović: Zagreb na pitanje glomaznog otpada na Jakuševcu odgovara već 10 godina

Foto: Hina

MINISTAR zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je u utorak da jedino i isključivo o Gradu Zagrebu ovisi hoće li se glomazni otpad moći odlagati na odlagalištu Jakuševec.

"To ovisi jedino i isključivo o Gradu Zagrebu. On izdaje dozvolu Zagrebačkom holdingu i to pitanje treba uputiti njima", rekao je Zmajlović na pitanje novinara hoće li se glomazni otpad u Zagrebu moći odlagati na odlagalištu otpada Jakuševec.

Zmajlović je rekao kako je Ministarstvo zabranilo odlaganje glomaznog otpada na Jakuševcu zbog toga što nemaju dozvolu.

"Grad Zagreb izdaje Jakuševcu dozvolu i to rješenje isključivo ovisi o Gradu Zagrebu", rekao je ministar.

Vjera u mudre postupke

Pojasnio je da je zakonom propisan način na koji se može odlagati, vrste otpada koje se smiju i pod kojim uvjetima odlagati. Zmajlović je poručio da "Grad Zagreb treba poduzeti sve da se uskladi sa zakonom".

"To nije slučaj koji se dogodio prije nekoliko mjeseci. Dakle, Grad Zagreb više godina nema riješeno to pitanje, ali vjerujem da će kroz mudre postupke i sve ono što se trebalo prije 10 godina odraditi, da će se vrlo brzo to pitanje riješiti u Gradu Zagrebu", istaknuo je ministar Zmajlović.

Rekao je kako to konkretno znači da treba obraditi otpad jer se ne može odlagati bez prethodne selekcije. Pojasnio je kako treba razvrstati otpad koji se može iskoristiti i reciklirati te opasne komponente izdvojiti jer one ne smiju završiti na odlagalištu. Pojedine vrste otpada se trebaju na neki način obraditi kako bi se smanjio volumen i kako bi se zadovoljili kriteriji i uvjeti za odlaganje na odlagalište otpada, rekao je Zmajlović novinarima u hotelu Dubrovnik gdje je održan međunarodni stručni skup o klimatskim promjenama i strategijama za njihovo obuzdavanje.

Pročitajte više